Kobolt
( kobaltit, smaltit, erytrit , vitallium)
Latin: Cobaltum
cobalt
cobalt
cobalto
Kobalt
cobalto
Grupper inom
Mineraler, spårämnen:
Kobolt (Co) är ett metalliskt grundämne (se dito). Förekommer i jordskorpan i ringa omfattning i mineralerna kobaltit, smaltit och erytrit oftast i förening med järn och nickel. Nickel, järn och kobolt kallas ibland för järnmetallerna. Kobolt redovisas inte i näringsdeklarationer.
Användning: Kobolt har stor teknisk betydelse som legeringsmetall i högpresterande material. Det används bland annat i flygplansmotorer och gasturbiner. Kobolt har magnetiska egenskaper och används i magnetstål och andra magnetiska material. Koboltlegeringar (vitallium) används också inom medicin (konstgjorda höftleder, knäleder, hjärtklaffar) och tandvård (skelett för avtagbara delproteser). Radioaktiva koboltisotoper används för livsmedelssterilisering, industriell materialkontroll och för tumörterapi. Före 1900-talet användes kobolt främst som färgpigment för glas och keramik under namnen smalt och koboltblått.
Miljö: Kobolt är livsnödvändigt för människa och djur genom att metallen ingår i vitamin B12 (kobalamin). Förmågan att framställa vitaminet på konstgjord väg finns endast hos vissa mikroorganismer. Arter som har sådana mikroorganismer i sin tarmflora är idisslare, som på så sätt får sitt behov av vitaminet tillgodosett.
Tillsatser i mat: Kobolt förekommer inte i livsmedelstillsatser.
Förekomst i mat: Förekommer i form av vitamin B12. Läs mer > Vitamin B12.
Förekomst i kroppen: Kobolt i sig räknas inte som essentiellt (livsviktigt) ämne. Däremot förekommer det i vitamin B12 (kobalamin) och som sådan är det ett essentiellt ämne. Någon annan biologisk funktion för kobolt är inte känd.
Behov milligram/dag: För människan finns inget påvisat behov av kobolt i annan form än som del av kostens vitamin B12.
Hälsa: Brist på kobolt är i form av vitamin B12. Se dito. Förgiftning av kobolt kan ge andnings-, hud- och hjärtproblem. Förekommer främst via inandning av damm i industrin, men har också påvisats hos storkonsumenter av koboltrika ölsorter där kobolt använts som färgämne.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-06