Arsenik
(arsenikkis)
Latin: arsenicum
arsenic
arsenic
arsenico
Arsenic
arsénico
Grupper inom
Mineraler, spårämnen:
Arsenik (As) är ett lukt- och smakfritt halvmetalliskt grundämne (läs mer > Grundämnen), som finns i jordskorpan i bunden form tillsammans med svavel och vissa metaller. Arsenikkis är det viktigaste arsenikmineralet. Arsenik förekommer organisk och oorganisk. Framförallt oorganisk är giftig för människan. Arsenik redovisas inte i näringsdeklarationer.
Användning: Arsenikföreningar används för sin giftighet till insekts- och ogräsbekämpning och utnyttjats för behandling av bakterie- och parasitinfektioner. I äldre tid använt i medicinskt syfte med växlande framgång för att bota syfilis, aptitlöshet, reumatism, astma, malaria, tuberkulos, diabetes, hudåkommor och blodsjukdomar. Förr också ett klassiskt lönnmördargift.
Miljö: Halterna av arsenik varierar naturligt mellan olika platser och kan också variera från en åker till en annan. Upptag av arsenik fås genom vattnet. Mest i Sydostasien och Sydamerika. Ris verkar vara särskilt mottagligt för upptag och lagring av höga halter arsenik i skalet (läs mer > Om ris).
Tillsatser i mat: Arsenik förekommer inte i mattillsatser.
Förekomst i mat: Arsenik finns i maten i mycket små mängder, främst i fisk, skaldjur och säd. Fisk och skaldjur kan innehålla höga halter organisk arsenik, som anses vara mindre farligt för hälsan. I säd sker ansamling i kornens skal, vilket gör att fullkornsprodukter har högre halter.
Förekomst i vatten: Arsenik förekommer i grundvattnet i varierande mängd. Har man egen brunn bör prov tas minst vart tredje år och förhöjda halter bör åtgärdas. Socialstyrelsen har publicerat en genomgång av möjliga reningstekniker. För dricksvatten finns det ett EU-gemensamt gränsvärde på 10 mikrogram per liter.
Förekomst i kroppen: Upptag av arsenik fås vanligtvis genom dricksvattnet, dock ej i Sverige. Kroppen anses behöva en mycket liten mängd, men man vet inte varför.
Behov: Obekant. Intaget av arsenik från livsmedel uppskattas till 0,07 mikrogram per kilo kroppsvikt och dag för vuxna. En tredjedel kommer från ris.
Hälsa: Bristsymptom är obekant och risk för sådan anses inte föreligga. Arsenik är mycket giftigt både om man utsätts för det tillfälligt eller under lång tid. Att få i sig höga halter under lång tid ökar risken för cancer i hud, lunga, urinblåsa och troligen även i lever och njurar. Det kan också leda till hjärt- och kärlsjukdom, leverskada, kronisk hosta, diabetes och hudförändringar. Foster och barn är känsligast för arsenik. Eftersom ris innehåller arsenik finns det särskilda råd om ris och risprodukter (läs mer > Om ris).
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-06