Fotograf/bild: Karren Tolliver
Vitaminförluster
vitamin losses
pertes de vitamines
perdite di vitamine
Vitaminferluste
pérdidas de vitaminas
Grupper inom
Vitaminer:
Vitaminförluster uppstår vid matlagning av de vattenlösliga vitaminerna. Ju längre tillagningstid desto mer förlust. Även vitaminförlust kan uppstå för råa varor, till exempel om man skalar ett äpple eller en morot. Mycket av vitaminerna sitter skalet.
Tillagningssätt: Vitaminer tappas vid upphettning över 30ºC. Minskningen är olika beroende på vitamin och tillagningssätt. Thiamin (vitamin B1) minskar mest vid tillagning och allra mest när man långkokar kött (-60%). Karoten som finns i grönsaker, minskar med 10% eller mer. Långkok förstör vitaminer mest och ugnslagat är i allmänhet är bättre än stekt.
För mer information hänvisar vi till Livsmedelsverket (sök efter "Beräknade livsmedel") och rapporten 32/94 "Nutrient Losses and Gains in the Preparation of Foods" av Lena Bergström. Värdena kommer på sikt att införas i Dietkokbokens beräkningssystem.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-06