Kalorier spannmål
Grupper inom
Kalorier:
Kalorimängden i spannmålsprodukter är högt om det är en torr vara och mer "medel" om tillagad. Om varan inte äts torr är kalorimängden i tillagad vara det intressanta.
Energitäthet Kcal/100 gram (Läs mer > Kalorier i livsmedel).
- Mycket lågt 0-50
- Lågt 50-100
- Medel 100-200
- Högt 200-400
- Mycket högt 400-884
Spannmålsprodukter 50-700 Kcal/100 gram. Matbröd 220-410, vetebröd 280-360. Nedan ett urval. I övrigt se respektive vara.
- Pasta och ris 100-350
Kokt pasta 130 (okokt 360)
Äggnudlar kokt 145, risnudlar 165
Kokt ris 120 (okokt 360)
Kokt grötris 200
Kokt vildris 90 - Torra groddar, kli, kross 300-350
- Gryner (torr vara): 325-375
Polenta och bovete 335
Mannagryn, korngryn 350
Couscous, bulgur 360
Havregryn 370 - Mjöl: 325-450
Råg 325
Korn 340
Vete, majs, ris 350
Sojabönor 445 - Vällingpulver 400-450
Välling tillagad 60-75
Gröt tillagad 75-100 - Nötter: 225-690
Kastanj 230
Kokos 350
Cashew, pistage, jordnöt, sötmandel 600
Hasselnötter 650
Valnöt, para, pecan 675 - Vitt bröd 220-310
Chapati 225
Långfranska 260
Bagett 290
Giffel 300 - Ljust matbröd 230-300
Korn./grahamsbröd 240
Rågsiktsbröd 265
Tunnbröd 280 - Mörkt matbröd 220-270
Pumpernickel 220
Rågbröd 250
Kavring 270 - Hårt bröd 330-410
Fint knäckebröd 350
Rågknäcke 350
Havreknäcke 390
Veteknäcke 400 - Vetebröd 280-360
Semla fylld 333
Vetebullar /veteängd 355
Wienerbröd 455
Sockerkaka 300
Rulltårta med sylt 380
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-03