VIRUS

Fotograf/bild: Petter Thoen, Kunskapskokboken

VIRUS

(obligata intracellulära parasiter, viroser, virussjukdomar, vinterkräksjuka, hepatit A-virus, gulsot)

Latin: virus

Engelsk översättning virus

Fransk översättning virus

Italiensk översättning virus

Tysk översättning Viren

Spansk översättning virus

Virus (lat. giftig) är de minsta biologiska enheterna, vilka kan infektera alla levande organismer (människa, djur, växter). Det är inte en "livsform", eftersom det saknar egen ämnesomsättning och kan inte föröka sig i det fria utanför organismen. Utanför existerar virus som livlösa komplex av protein och nukleinsyra (DNA eller RNA). Virus kan därför inte föröka sig i till exempel livsmedel, däremot lätt spridas via varor. När den väl infekterat levande celler förökas antalet viruspartiklar och virussjukdomar bildas (viroser). Det finns över 600 virus som kan infektera människor. De delas in i familjer och undergrupper.

Spridning: Virus sprids på många sätt och tränger in via våra kroppsöppningar och fäster sig vanligen i våra slemhinnor i ögon, luftvägar, tarm- och urinvägar eller könsorgan. Luftburen smitta kan ske från människa till människa genom hosta och nysningar. Via kroppskontakt sprids till exempel sexuell smitta. Djur- och insektsbett liksom sprutor kan sprida viruset genom huden, som normalt är en bra skyddsbarriär. Dålig hygien och förorening av vatten eller matvaror ligger bakom tarminfektionernas spridning. Den vanligaste källan till smitta av människor är andra infekterade människor.

Hälsa: En kraftfull lokal virusinfektion brukar inte märkas till att börja med och sprids tyst vidare via blodet till andra delar av kroppen. Virus brukar välja olika organ för sin tillväxt. När viruset slagit sig ner där utvecklas de karakteristiska symptomen för det speciella viruset. Till skillnad från bakterier utvecklas inte toxiner (gift), utan kroppens allmänna och specifika immunförsvar aktiveras vilket förstärker symptomen. Immun­försvaret leder normalt till att infektionen klingar av och viruset rensas ut som vid en vanlig förkylning eller influensa. I andra fall kan kvarstanna som en kronisk sjukdom som hepatit (gulsot), skadade celler kan utveckla till exempel cancer, eller en tyst latent infektion som kan leda till följdsjukdomar som bältros efter en vattkopps­infektion. Ett svagt immunförsvar som hos nyfödda kan leda till att en infektion förvärras och inte avbrytas.

MATHÄLSA

Att tänka på i matsammanhang är av två slag.

  • Allmänhygien är viktigt och smittade personer skall undvika hantering och tillagning av mat.
  • Förorenad mat: Mat som kommit i kontakt med smittbärare sprider ofta sjukdomen. Smittspridning kan undvikas genom ordentlig upphettning av varan. Mat kan också vara smittat på annat sätt. Förorenat vatten kan till exempel kontaminera musslor och ostron och på så sätt sprida hepatit A (gulsot).

© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-03

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj