Tenn
(tennsten, kassiterit)
Latin: Stannum
tin
étain
stagno
Zinn
estaño
Grupper inom
Mineraler, spårämnen:
Tenn (Sn) är ett metalliskt grundämne (läs mer > Grundämnen). Rent tenn är sällsynt, utan förekommer mest som kemiska föreningar. I ren form har tenn endast påträffats i enstaka förekomster tillsammans med guld. Tennsten (kassiterit) är det viktigaste mineralet för tennutvinning. I haven finns tenn som lösta salter med cirka 3 mg per ton vatten. Tenn redovisas inte i näringsdeklarationer.
Användning: Tenn används främst som korrosionsskydd till exempel i konservburkar,i lödmetall och brons. Tandfyllningsamalgam innehåller utöver kvicksilver och silver normalt cirka 12 % tenn. Organiska tennföreningar används vid tillverkning av PVC, i jordbruket, vid träkonservering och skyddsimpregnering av papper, plast och textilier. Tenn används som prydnadsföremål (tallrikar och ljusstakar).
Miljö: Tenn har ingen känd biologisk roll. Tennmetall och oorganiska föreningar med tenn är tämligen ogiftiga, vilket möjliggör användningen av tenn i konservburkar och stekpannor. Organiska tennföreningar har allvarliga miljöeffekter och man har beslutat att användningen skall begränsas kraftigt. Bland annat får sådan inte längre användas i bottenfärger för fritidsbåtar.
Tillsatser i mat: Tenn förekommer i mattillsatser i form av surhetsreglerande medel. Läs mer > E512 Tennklorid.
Förekomst i mat: Obekant.
Förekomst i kroppen: Obekant.
Behov: Okänt.
Hälsa: Tennförgiftning är obefintligt förekommande i Sverige. Inte heller amalgam anses hälsofarligt. Metalliskt tenn och oorganiska tennföreningar blir giftiga i kontakt med organiska ämnen. Olackerade tennburkar eller skador i lackeringen, till exempel om burken knycklats till, löser ut dessa substanser. Spara inte mat i öppnad tennburk. Höga tennhalter i konserver har orsakat akut förgiftning med kräkningar och diarré. Förgiftning kan förändra ämnesomsättningen av koppar och zink. Organiska tennföreningar är kraftigt giftiga och kan ge upphov till irritation eller frätskador i luftvägar, ögon och på hud. Symtom på förgiftning är hosta, huvudvärk, kräkningar och andningsbesvär.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-06