vitamin C
vitamine C
vitamina C
Vitamin C
vitamina C
Grupper inom
Vitaminer:
C-vitamin fungerar som antioxidant (läs mer > Antioxidanter) och behövs bland annat för att bygga upp kroppens brosk- och benvävnad. Det underlättar även upptaget av järn från maten. Vitamin C är vattenlöslig och värmekänsligt. Vid tillagning och långvarig värmehållning minskar eller försvinner värdefulla vitaminer (läs mer > Vitaminförluster). Vitamin C i form av askorbinsyra är en vanlig tillsats i livsmedel (läs mer > E300 Askorbinsyra). C-vitamin (askorbinsyra + dehydroaskorbinsyra) anges för alla livsmedel i näringdataregistret.
Förekomst: Vitamin C finns i frukt, bär och grönsaker, framförallt i citrusfrukter.
Förekomst C-vitamin mg/100 gram (mg = milligram = tusendels gram):
- Mycket högt 100-300 mg > chili, paprika, nypon, persilja.
- Högt 50- > kål, dill, jordgubbar, citrusfrukter.
- Medel 10- > lever, grönsaker, potatis, frukt.
- Lågt 5- > gurka, banan, lingon, blåbär.
- Obetydligt 0- > fisk, kött, mejeri, bönor, spannmål.
Behov milligram/dag: Spädbarn 6-11 månader 20, barn 1-2 år 25, 2-5 år 30, 6-9 år 40, 10-13 år 50, vuxna 75, gravida 85 och ammande 100. En vuxens dagsbehov täcks av till exempel en stor apelsin, en tredjedels paprika, ett hekto broccoli eller 3 brysselkål.
Hälsa: Brist på vitamin C är ovanligt i Sverige. Lindrig brist kan ge trötthet, svaghet och irritation. Allvarlig brist kan i sällsynta fall ge skörbjugg, en sjukdom med symtom som inflammationer i tandköttet, försämrad sårläkning och infektionskänslighet. Skörbjugg var något som sjömän drabbades av förr på sina långa resor från Europa till Asien på grund av ensidig kost utan C-vitamin. Av den anledningen började man odla "kapkrusbär" utefter Afrikas kust (läs mer > Kapkrusbär, physalis). Rose´s Lime kom till av samma anledning i mitten av 1800-talet (läs mer > Limesaft). Vissa studier antyder att vitamin C i höga doser har en positiv inverkan på infektioner i de övre luftvägarna, speciellt vid förkylning.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-06