Grupper inom
Kalorier:
Kalorimängden i livsmedel och recept anges i kilokalorier (Kcal) per 100 gram. Energiinnehållet i varor varierar från 0 i vatten till 884 Kcal/100g i rent fett. De flesta varor innehåller mycket vatten. Ju lägre vattenmängd desto fler kalorier i allmänhet. Torr pasta till exempel innehåller 360 Kcal/100g, men kokt pasta har 3-dubblat sin vikt varvid kalorimängden minskar till 130. Motsvarande gäller även varor som mjuk salami (48% vatten, 350 Kcal) jämfört med en uttorkad, fast (italiensk) salami (28% vatten, 485 Kcal). Fett innehåller dubbelt så mycket kalorier per gram som protein och kolhydrater. På djur sitter fettet mestadels i hudlagret. Därför är till exempel en fläskkotlett med fettkant nästan dubbelt så kaloririk som en kotlett utan. Detsamma gäller fåglar med eller utan skinn.
Hög och låg energitäthet:
Kcal/100g | Till exempel | |
Mycket högt | 400-884 | matfett, späck, godis |
Högt | 200-400 | fet fisk, ost, bröd |
Medel | 100-200 | kött, ris, pasta, majs |
Lågt | 50-100 | mager fisk, skaldjur |
Mycket lågt | 0-50 | grönt, frukt, bär |
Energitäthet Kcal/100 gram i varugrupper:
- Kött 95-260.
- Köttprodukter 100-500.
- Fågel 100-400.
- Fisk mager 65-120, fet fisk 180-350.
- Skaldjur 75-115.
- Mejeri 35-884.
- Grönsaker 10-180.
- Frukt och bär 30-330.
- Spannmål 60-690.
- Drycker 0-350.
Läs mer detaljerat > Se innehållsförteckningen.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-03