Kalium

Kalium

(hyperkalemi)

Latin: Kalium

Engelsk översättning potassium

Fransk översättning potassium

Italiensk översättning potassio

Tysk översättning Kalium

Spansk översättning potasio

Kalium (K) är ett metalliskt grundämne (se dito), som är det sjunde vanligaste grundämnet i jordskorpan och haven. Den största mängden finns som joner i fältspat- och glimmermineral. Världsproduktionen av kaliumföreningar är stor och uppgår till tiotals miljoner ton. Kalium förekommer i de flesta livsmedel.  I näringsdeklarationer anges kalium som milligram per 100 gram (mg/100g).

Användning: Kalium avger elektroner vid belysning vilket gör kalium användbart i fotoceller. Kaliumoxid är en effektivt luftrenande substans som används till exempel i ubåtar. Kaliumhydroxid används för tillverkning av såpa och i alkaliska batterier, kaliumklorat för blekning av pappersmassa och kaliumkarbonat (pottaska) användes förr som jäsmedel (läs mer > Bakpulver o.d.)

Miljö: Kalium är ett livsnödvändigt hos alla organismer och förekommer i jonform främst inne i cellerna.

Tillsatser i mat: Kalium förekommer i ett trettital tillsatser i mat i form av konserveringstillsats, antioxidanter, konsistensgivare, sötningsmedel, surhets­­regulatorer, klumpförebyggande medel och smakförstärkare.  Läs mer > se E-nummer via länkar nedan.

Förekomst i mat (milligram/100 gram):

  • Mycket högt 1.500-13.000 > mineralsalt, torr kelp, torkade tomater.
  • Högt 700-1500 > mesost/-smör, torr frukt/bönor/nötter, chips, dill.
  • Medel 300-700 > avokado, hårt bröd, fisk, fänkål, bräss, potatis, gås.
  • Lågt 100-300 > kött, mejeri, bröd, ärter, frukt, (bär).
  • Obetydligt 0-100 > hårdost, lingon, blåbär.

Kroppen tillgodogör sig kalium främst från potatis, kött, fisk, mjölkprodukter, men också från rotsaker, baljväxter, frukt (särskilt bananer) och nötter. Mineralsalt är en väsentlig bidragsgivare för den som använder sådan (läs mer > Mineralsalt). Cirka 90 % av födans kalium tas upp. Begränsa användningen av mineralsalt (se Hälsa nedan).

Förekomst i kroppen: Kalium är för människan ett livsviktigt (essentiellt) ämne (läs mer > Mineraler, spårämnen). Kalium behövs för kroppens nerv- och muskel­funktion, reglera blodtrycket och för reglering av syra-basbalansen i kroppen.

Behov milligram/dag
: Enligt näringsrekommendationerna (NNH) behöver barn 6-12 månader 1,1 gram, 1-2 år 1.4, 2-6 år 1.8, 6-10 år 2.0, flickor 10-14 år 2.9, pojkar 10-14 3.3, flickor 14- år och kvinnor 3.1, pojkar 14- och män 3.5, gravida och ammande 3.1.

Hälsa: Såväl kaliumbrist som kaliumöverskott kan ge allvarliga skador. Brist på kalium är mycket ovanligt men kan uppstå till exempel vid långvariga diarréer eller användande av vätskedrivande läkemedel. Kaliumbrist leder till trötthet, muskelsvaghet och rubbningar av hjärtrytmen. Kaliumbrist kan även leda till depression och förvirring. Ett långvarigt högt kaliumintag kan påverka hjärtfunktionen hos individer med nedsatt njurfunktion. För mycket kalium kan man till exempel få i sig från mineralsalt och kosttillskott vilket kan leda till hyperkalemi, ett livsfarligt tillstånd som orsakar rubbningar i hjärtrytmen vilket i sin tur kan utgöra en risk för hjärtstillestånd.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-06

Läs mer

Mineraler, spårämnen

E202 Kaliumsorbat

E212 Kaliumbensoat

E224 Kaliumdisulfit

E226 Kaliumsulfit ?

E228 Kaliumvätesulfit

E249 Kaliumnitrit ?

E252 Kaliumnitrat ?

E261 Kaliumacetat

E283 Kaliumpropiat

E326 Kaliumlaktat

E332 Kaliumcitrater

E336 Kaliumtartrater

E337 Natriumkaliumtartrater

E340 Kaliumfosfater

E351 Kaliummalat

E357 Kaliumadipat

E402 Kaliumalginat

E450 Natrium-, kalium- kaciumdifosfater

E451 Natrium-, kaliumtrifosfater

E452 Natrium-. kalium-, kalciumpolyfosfater...

E470a Natrium-, kalium-, kalciumfosfater av fettsyror

E950 Acesulfamkalium

E501 Kaliumkarbonater

E508 Kaliumklorid

E515 Kaliumsulfater

E522 Kaliumaluminiumsulfat ?

E525 Kaliumhydroxid

E577 Kaliumglykonat

E536 Kaliumferrocyanid

E555 Kaliumaluminiumsilikat

E622 Monokaliumglutamat

E632 Dikaliuminosinat ?

Mineralsalt

Grundämnen

Bakpulver, kemiska jäsmedel

Livsmedelsverket

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj