Raw foodism

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Raw foodism

(Rå kosthållning, frukterianism, fruktuaner, josianer, groddianer)

Engelsk översättning Raw foodism, living food, fruitarians, juicerians, sproutarians

Rå kosthållning (eng. Raw foodism) ibland även kallat "living food" är en idé om att råa varor är hälsosammare att äta än tillagade. Utöver rå fisk, kött, frukt, grönt, ägg, mjölk och nötter, kan lätt processade varor ingå som surkål, yoghurt, smör och ost (dock ej pastöriserad). Uppvärmning under 50°C kan tillåtas. Högre uppvärmning försämrar näringsvärdena och anses ibland vara direkt skadligt. Förespråkarna hävdar att råa livsmedel har naturliga enzymer som är avgörande för att bygga upp kroppens proteiner.

Frukterianism: är en snavare variant av raw foodism. En frukterian äter i princip endast frukt, bär, frön och nötter. I dieten ingår grönsaksfrukter som tomat och gurka. Inga bladgrönsaker, animaliska produkter eller spannmål. Än extremare är "josianer" (eng. juicearians) som processar råvaran till juice och "groddianer" (eng. sproutarians) som (försöker) leva på groddkost. Många frukterianer äter endast frukt som växer ovan jord, de mest inbitna endast fallfrukt, eller frukt som kommer att falla av. Vissa bibeltrogna kristna tror, baserat på Första Mosebok 1:29, att människans ursprungliga diet på Evas och Adams tid var frukterianisk. Några frukterianer som jainister (gammal indisk religion), vill undvika att döda någonting.

Hälsa: Mat som tillagas tappar vissa näringsämnen, främst vitaminer i frukt och grönsaker. Däremot kan kroppen effektivare ta upp näringsämnena i tillagad mat. En rent frukteriansk diet ökar risken påtagligt för bristsjukdomar. Näringsämnen som är särskilt svåra att få i sig tillräckligt av med en fruktdiet är protein, kalcium, järn, zink, vitamin D, de flesta B-vitaminer och essentiell fettsyror. En frukteriansk diet är direkt olämplig för barn och dödsfall har förekommit.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2017-03
Läs mer

Vegetarianer

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj