Fotograf/bild: Petter Thoen, Kunskapskokboken
SKADLIGA BAKTERIER
Latin: Clostridium
harmful bacteria
bactéries nocives
batteri nocivi
schädliche Bakterien
bacterias dañinas
Grupper inom
Matförgiftning:
Bakterier (baciller) är mikroskopiskt små, encelliga organismer som förekommer i nästan alla naturliga miljöer, ofta i mycket stort antal. Bakterier har avgörande funktioner i alla ekosystem, inklusive däggdjurs och andra organismers tarmsystem, människans hud och andra miljöer i och på levande organismer, men förknippas kanske mest med de sjukdomar de orsakar. Bakterier trivs i fuktiga miljöer.
Hälsa: Om man äter livsmedel som innehåller sjukdomsframkallande organismer är det inte säkert att man blir sjuk. Det beror på hur stor dos man får i sig och hur motståndskraftig individen är. Har man fått i sig för många av de elaka bakterierna, så blir man oftast sjuk ganska snabbt och vanligtvis är symtomen magsmärtor, kräkningar och diarré, ibland av allvarligt slag. Bakterier smittar på olika sätt och via mat är vanligt, varav förorenat dricksvatten är den största smittospridaren i världen.
Läs mer > De farliga bakterierna beskrivs var och en för sig, se innehållsförteckning.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-03