Engelsk översättning detoxification, detoxication

Detox (detoxification, detoxication = avgiftning) avser rening av kroppen från gifter (toxiner). I vidare bemärkelse också avgiftning från drogberoende. Inom medicinen kan det handla om dränering av ett gift eller avgiftning med hjälp av ett motgift, till exempel vid ormbett.

Detox-diet är en metod som syftar till avgiftning genom att äta viss kost. Metoden är ovetenskaplig och avfärdas som verkningslös av medicinsk expertis. Den är att hänföra till kvacksalverimetoderna (inklusive bilden ovan), även om kosten i sig kan vara hälsosam. Det är i så fall snarare en kaloribantningsmetod (läs mer > Kaloribantning). Som bäst innebär kosten att man inte äter giftiga ämnen, men redan befintliga gifter i kroppen rensas inte ut. Kost och kosttill­satser kan förbättra en dåligt fungerande ämnesomsättningen (xenobiotic metabolism), vilket främst tillämpas för djur. I ämnet förekommer även annat kvackande som elektrisk eller elektromagnetisk behandling (fotbad), kontrast- /växelduschar, lavemang, oil-pulling (rensa munnen med matolja) med flera tokigheter. Scientologerna renar kroppen genom fasta, bastu och motion. De blir i alla fall rena utvändigt, kanske också i själen.

Kosten: Detox-diet innebär ofta att konsumera få, utvalda livsmedel till exempel endast vatten eller juice, i praktiken fastar man. Kostfibrer är ett vanligt inslag vilket påstås bränna kroppsfett och eliminera elaka blodfetter. Det finns allehanda (dyra) specialdieter och kosttillskott att köpa i hälsokostbutiker.

Hälsa: Detox-diet har ingen effekt på utdrivning av gifter. I stället kan kosten vid extrem tillämpning farliga konsekvenser för hälsan.

Kroppens självförsvar: Toxiner avlägsnar kroppen själv, eller så blir kvar i kroppen (läs mer > Matförgiftning). Alan Boobis, professor vid Imperial College London: Kroppens egna avgiftningssystem är anmärkningsvärt sofistikerade och mångsidiga. De måste vara, eftersom den naturliga miljön som vi utvecklats är fientlig. Det är anmärkningsvärt att människor är beredda att riskera att allvarligt störa dessa system med obevisad detox-diet, som mycket väl kan göra mer skada än nytta.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-06

Läs mer

Kaloribantning

Matförgiftning

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj