Fotograf/bild: Livsmedelsverket
Kostråd för gravida, ammande
Grupper inom
Allmänna kostråd:
Kostråd för gravida och ammande enligt Konsumentverket (sammanfattning).
Extra matbehov: För att barnet i magen ska växa och utvecklas behövs mer näring än annars till exempel av vitaminer och mineraler, men inte speciellt fler kalorier.
- Månad 1–3: 1 frukt per dag.
- Månad 4–6: 1 matigt mellanmål och 1 frukt per dag.
- Månad 7–9: 2 matiga mellanmål och 1 frukt per dag.
Kost: Det är bra att äta varierad och näringsrik mat. Dra ner på läsk, godis, glass, kakor och snacks. De ger varken dig eller barnet någon bra näring, men däremot onödiga kalorier. Minska sötsuget, tröttheten och illamåendet genom att äta regelbundet 4-5 gånger per dag. Försök efter förlossningen att återta din ursprungliga vikt under kommande året, men ha inte för brottom. De första veckorna minskar de flesta påtagligt, därfter helst inte mer än ett halv kilo i veckan. Bästa råd får man på barnavårdscentraler.
ALLMÄNNA KOSTREKOMMENDATIONER
- Frukt: Ät 500 g frukt och grönt varje dag, till exempel 2 portioner grönsaker och 3 frukter.
- Fisk: Foster och spädbarn är extra känsligt för dioxiner och PCB-gifter som finns i fisk. Undvik vildfångad lax och öring från Östersjön, Vänern och Vättern, strömming/sill från Östersjön, Vildfångad sik från Vänern/Vättern och röding från Vättern.
Ät gärna fisk 2–3 gånger i veckan, undvik vissa sorter kan ha förhöjda miljögifter. - Mejeri: Drick lättmjölk, naturell lättfil eller lättyoghurt, cirka 5 dl per dag.
- Matfett: Använd lättmargarin på smörgåsen och flytande margarin eller olja till matlagning.
- Ät dagligen kött, kyckling, ägg, bönor, linser eller ärtor, potatis, bröd, ris, pasta, bulgur helst fullkorn.
- Drick gärna vatten eller lättmjölk, under amningsperioden 1 liter extra per dag,
- Alkohol: Avstå helt från alkohol under graviditeten, inte lika skadligt för ammande barn.
- Undvik lever, leverrätter och fiskleverolja, gäller främst under graviditeten. Höga doser A-vitamin kan skada barnet.
- Undvik ost gjord av opastöriserad mjölk, mögel- och kittostar. Gäller endast under graviteten.
- Rå mat: Var försiktig med att äta rått kött och rå fisk, kan innehålla skadlig infektionssmitta. Gäller främst under graviditeten.
- Var noga med att äta obesmittad mat, förvara kylvaror kallt, skölj frukt och grönt, kontrollera förpackningsdatum,
- Hygien: Tvätta händerna, skärbrädor och köksredskap.
- Koffein: Begränsa kaffe- tedrickandet, högst 3 koppar kaffe och 6 koppar svart te. Hhöga doser av koffein kan skada barnet. Gäller främst under graviditeten.
- Hälsokost: Var försiktig med naturläkemedel, kosttillskott, örtprodukter och växtbaserade läkemedel. Kontrollera vad de innehåller.
- Vitamin: Var försiktig med vitamintabletter, max 1 milligram vitamin A per dag. Gäller endast under graviditeten.
- Jod: Undvik helt ginsengprodukter, var försikt med algprodukter. Höga doser av jod kan vara skadligt. Jod finns i jodberikat salt, men salta inte så mycket. Många mineral-, ört- och flingsalter är inte jodberikade. För mycket jod kan också vara skadligt.
Extra viktiga näringsämnen:
- DHA, ett omega-3-fett finns i fet fisk, till exempel lax, makrill och sill.
- Vitamin D finns i vitaminberikade livsmedel som mager mjölk, lättfil, naturell lättyoghurt och de flesta margariner. Fisk och ägg innehåller vitamin D. Solljus är också en viktig källa.
- Folat/folsyra finns i grönsaker, bönor, kikärter, linser, frukt och bär, fullkornsprodukter. Alla som kan tänkas bli gravida rekommenderas att ta tabletter med 400 mikrogram folsyra varje dag fram till vecka 12, för att minska risken för ryggmärgsbråck hos fostret.
- Järn finns i kött, leverpastej, blodpudding och fullkornsbröd. Även om du äter mat som innehåller mycket järn kan du behöva järntabletter.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-04