Kalorier i livsmedel

Fotograf/bild: National Institutes of Health, USA

Kalorier i livsmedel

(Varors energitäthet)

Kalorimängden i livsmedel och recept anges i kilo­kalorier (Kcal) per 100 gram. Energiinnehållet i varor varierar från 0 i vatten till 884 Kcal/100g i rent fett. De flesta varor innehåller mycket vatten. Ju lägre vattenmängd desto fler kalorier i allmänhet. Torr pasta till exempel innehåller 360 Kcal/100g, men kokt pasta har 3-dubblat sin vikt varvid kalorimängden minskar till 130. Motsvarande gäller även varor som mjuk salami (48% vatten, 350 Kcal) jämfört med en uttorkad, fast (italiensk) salami (28% vatten, 485 Kcal). Fett innehåller dubbelt så mycket kalorier per gram som protein och kolhydrater. På djur sitter fettet mestadels i hudlagret. Därför är till exempel en fläskkotlett med fettkant nästan dubbelt så kaloririk som en kotlett utan. Detsamma gäller fåglar med eller utan skinn. 

Hög och låg energitäthet:
 

Kcal/100g

 Till exempel
 Mycket högt

400-884

 matfett, späck, godis
 Högt

200-400

 fet fisk, ost, bröd

 Medel

100-200

 kött, ris, pasta, majs

 Lågt

50-100

 mager fisk, skaldjur

 Mycket lågt

0-50

 grönt, frukt, bär


Energitäthet Kcal/100 gram i varugrupper:

  • Kött 95-260.
  • Köttprodukter 100-500.
  • Fågel 100-400.
  • Fisk mager 65-120, fet fisk 180-350.
  • Skaldjur 75-115.
  • Mejeri 35-884.
  • Grönsaker 10-180.
  • Frukt och bär 30-330.
  • Spannmål 60-690.
  • Drycker 0-350.

Läs mer detaljerat > Se innehållsförteckningen.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-03

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj