Viktprocent, energiprocent E%

Viktprocent, energiprocent E%

En vara eller ett recept innehåller energi och består av näringsämnena protein, kolhydrater, kostfibrer, fett, vatten. Energins eller näringsämnenas andelar anges som del av totalvikten (viktandel), eller som del av energi­mängden (energiprocent E%).
  • Viktandel (%): Energi och näringsämnen anges som andel av totalvikten, vilket inbegriper andelen vatten. På varuförpackningar skall enligt lag energin anges med Kcal/100gram och näringsandelarna med gram/100gram (dvs %). Exempel Falu rågrut: Energi 1400 kJ (330 Kcal), Fett 1,5g, kolhydrat 60g, fibrer 20g, protein 9,5g. Summa 91g. Restposten 9 gram behöver inte anges, vilket främst utgörs av vatten men också av så kallad "aska" (mineraler, salt). Ibland anges frivilligt andra näringsämnen av leverantören som i exempel Falu rågrut är mättat fett 0,3g, sockerarter 1,0g och salt 1,2g.
  • Energiprocent (E%) anger näringsämnenas andel av varans totala energimängd. Varans viktandel multipliceras med näringsämnets energitäthet som sedan anges i procent (E%). Därvid anges inte vatten eftersom dess energimängd är 0. Detta är ett mått som dietister brukar använda sig av vid näringsberäkningar och förekommer i bantnings­sammanhang, vilket kan vara förvirrande för oss andra. Exempel:

    Röding m. romsås

    Vikt

    E% 

     Protein

    8%

    21%

     Kostfibrer

    1%

    1%

     Kolhydrater

    7%

    18%

     Fett

    10%

    60%

     Vatten, salt

    74%

    0%

     Summa

    100%

    100%

Läs mer > Näringssammansättning.

Alkoholhaltiga drycker: För alkoholhaltiga drycker anges alkoholhalten i viktprocent (gram/kilo) eller volymprocent (cl/liter). Läs mer > Alkoholprocent.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-03

Läs mer

Näringssammansättning

Alkoholprocent

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj