Latin: Glycyrrhizia glabra
Grupper inom
Matförgiftning:
Lakritsrot innehåller ämnet glycyrrhizinsyra som ger lakrits dess karaktäristiska smak. Av lakritsrot tillverkas lakrits (läs mer > Lakritsrot). Förekommer som aromämne i livsmedel som pastiller och engelsk porter (öl), liksom i hostmedicin och snus.
Glycyrrhizinsyra, som finns i lakrits, anis och fänkål, har en sötma som är 50 gånger starkare än sackaros (vanligt socker). Prova ett syrligt vin efter att ha ätit en bit lakrits. Vinet blir genast fylligare, sötare och fruktigare. Varor med hög halt av glycyrrhizinsyra skall vara märkta med detta på förpackningen enligt EU-regler.
Hälsa: Konsumtion av lakrits, liksom känsligheten för syran varierar starkt mellan olika individer. Biverkningarna som man funnit av syran är störningar i saltbalansen, ödem (dvs vätskeansamling i kroppen), förhöjt blodtryck och hjärtproblem. Ett dagligt intag av 50 gram lakritskonfekt eller mer är inte rekommendabelt enligt Livsmedelverket.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-04