Avancerad näringsberäkning }

Fotograf/bild: Petter Thoen, Kunskapskokboken

Avancerad näringsberäkning }

(Avancerad näringsberäkning för dietister med flera, Så näringsberäknas menyer)

Avancerad näringsberäkning är avsedd företag och organisationer, till exempel dietister som behöver detaljerad information om recept och matsedlar med 50-talet näringsvärden. Här kan man skapa dags- och veckomatsedlar med summerade närings­värden som visar över- och underskott mot behov, liksom klient-/patientregister med närings­beräknade matsedlar åtkomliga för både kontohavaren (dietisten) och klienten/patienten.

Näringsdatabasen är tillgänglig för alla medlemmar. Det finns cirka 8000 ingredienser i Dietkokbokens databas att välja på, de allra flesta med 50-talet näringsvärden (~350.000 sifferuppgifter). För att se enskild varas/ingrediens näringsvärden, gå till huvudvaran i Varufakta (t.ex. Äpplen) och klicka på "Visa näringsvärden". Där kan man också välja annan vara att jämföra med.

Tjänst avancerad näringsberäkning är endast tillgänglig för företags- och organisations­medlemmar och deras klienter och först år 2020. Privatperson som önskar använda systemet registrerar sig som företagsmedlem.


SÅ ANVÄNDS AVANCERAD NÄRINGSBERÄKING

Gå till "Mitt kök" för att använda avancerad näringsberäkning.

 1. Skapa recept, ändra recept
  Först skapar man egna lämpliga recept och sparar dessa i den egna kokboken. Alla recept på hemsidan kan ändras enligt eget önskemål och sparas i den egna kokboken (på recepten finns "Ändra recept").
 2. Skapa "mina" dagsmenyer och veckomatsedlar
  Därefter sätter man ihop lämpliga dagsmenyer inklusive mellanmål och dryck. Dagsmenyerna komponeras till veckomenyer. Dags- och veckomenyer redovisas sammanräknat med avseende på kalorier och näringsvärden.
 3. Skapa klienter/patienter
  Klienter skapas med egna hemsidor som är tillgänglig för både huvudanvändare och klient/patient. Klienten kan fortsätta som pritatmedlem efter avslutad kontakt med huvudinnehavaren.
 4. Skapa klientmenyer
  Klientmenyer kopieras från "mina" menyer och klientanpassas enligt dess specifika behov. Klienten kan göra avvikelserapportering så att en rättvisare konsumtion redovisas.
 5. Dagsnorm: I systemet kan man välja standardvärden enligt Livsmedelsverket avseende behov av näringsvärden, så att man kan jämföra konsumtion med behov. Standardvärdena kan justeras manuellt för individ.

Det tar sin gilla tid att bygga upp ett avancerat system för sig själv och klienter, men när väl basen är klar fungerar det snabbt, enkelt och effektivt.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-05

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj