Natrium
Latin: Natrium
sodium
sodium
sodio
Natrium
sodio
Grupper inom
Mineraler, spårämnen:
Natrium (Na) är ett metalliskt grundämne (se dito), som bland annat ingår i natriumklorid (NaCl), mer känt som koksalt (läs mer > Om salt, koksalt). Det är det sjätte vanligaste grundämnet i jordskorpan inklusive haven. I näringsdeklarationer anges natrium som milligram per 100 gram (mg/100g).
Användning: Natrium är den mest använda alkalimetallen. Cirka 60% används till oktantalshöjande bensintillsatser. Mängden minskas successivt tack vare övergång till blyfri bensin. Inom metallurgin nyttjas natrium för desoxidation och som reduktionsmedel vid metallframställning. Natriumoxider används som blekmedel för trä, pappersmassa, papper och textilier, samt för att rena luft från koldioxid. Vattenlösningar av natriummetasilikat är kraftigt alkaliska och används i tvätt- och maskindiskmedel. Vid tvätt måste vattnet vara mjukgjort, annars faller föreningen ut i textilfibrerna. Vid diskning förhindras alkaliska avlagringar på glas och porslin.
Miljö: Natrium förekommer i biologiska sammanhang alltid som natriumjoner och är ett nödvändigt grundämne för människor och djur, men bara för en del växter. Hos sockerbeta och tomat, stimuleras tillväxten kraftigt av denna jon.
Tillsatser i mat: Natrium förekommer i ett fyrtiotal mattillsatser i form av konserveringstillsatser, antioxidanter, konsistensgivare, surhetsregulatorer, klumpförebyggande medel och smakförstärkare. Läs mer > se E-nummer via länkar nedan.
Förekomst i mat (%).
- Mycket högt 10-40% > salt (30-40), buljongkoncentrat (10-25).
- Högt 2-10% > bakpulver, salt sill, sojasås, inlagd ansjovis, fiskrom.
- Medel 0,6- 2% > fiskpastej, rimmad lax, salami, rimmat/rökt kött, korv.
- Lågt 0,1-0,6% > smör, margarin, hårdost, bröd.
- Obetydligt 0-0,1% > fisk, kött, olja, grönt, frukt, bär.
PS: "Medel" anger värden avseende mat. Mängden är ur kroppslig synpunkt fortfarande hög.
Förekomst i kroppen: Natrium är för människan ett livsviktigt (essentiellt) spårämne (läs mer > Mineraler, spårämnen). Natrium finns i kroppsvätskan utanför cellerna men också i skelettet. Natrium är viktigt för vatten-saltbalansen (syra-basbalansen) i kroppen, samt för nervernas funktion och upptag av glukos. Kroppen tillgodogör sig natrium genom bordssalt, kött, matbröd, fisk, skaldjur och potatis. De flesta maträtterna är saltade och innehåller därför natrium.
Behov gram/dag: Rekommendationen är 0,5 gram natrium per dag (= 1 krm salt). För att minska risken för högt blodtryck bör intaget av koksalt begränsas till 6 gram per dag (cirka 1 tsk salt). Enligt Livsmedelverket konsumerar vi för mycket salt och de rekommenderar att saltintaget generell halveras. Svensken beräknas i genomsnitt äta 8-12 gram salt per dag.
Hälsa: Brist på natrium är mycket ovanligt, men kan uppstå vid stark svettning och långvarig sjukdom, som bland annat kan medföra muskelkramper. Högt intag kan leda till högt blodtryck, vilket ökar risken för hjärtinfarkt, hjärtsvikt, stroke. Långvarigt högt intag kan också ge skador på njurarna. Vid hälsokontroller mäter man mängden natrium i blodet.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-06
Läs mer
E215 p-Hydroxiben-soesyratylesterns...?
(E217 p-Hydroxiben-soesyrapropylesters...)
E219 p-Hydroxiben-soesyramtylesters...
E262 Natriumacetat, natriumväteacetat
E450 Natrium-, kalium- kaciumdifosfater
E451 Natrium-, kaliumtrifosfater
E452 Natrium-. kalium-, kalciumpolyfosfater...
E466 Karboximetylcellulosa, cellulosagummi...
E468 Tvärbunden natriumkarboximetylcellulosa ?
E470a Natrium-, kalium-, kalciumfosfater av fettsyror
E481 Natriumstearoyl-2-laktylat
E1450 Natriumoktenylsuccinatstärkelse
E541 Natriumaluminiumfosfat surt