
Matformar
(dariolform, geléform, puddingform, glassbomsform, ringform)
dariole moulds
moules dariole
stampi da dariole
Dariole Formen
dariole moldes
Grupper inom
Matformar:
Mat i form tillhör mer dåtid än nutid. Patéer, mousser, aladåber, glassbomber och fruktgeléer var vanliga förr. Snabbköket har fått dessa rätter att stryka på foten. För alla dess klassiska rätter krävdes (krävs) speciella formar numera vanligen tillverkade i aluminium, men förr ofta i koppar för att dessa material snabbt reagerar på värme och kyla.
- Dariolform är en liten rund portionsform med hög, svagt sluttande kant (mugg). Dariol kan också vara rätt tillagad i sådan form. Passar till smårätter och efterrätter.
- Fantasiformer - fiskliknande form för fiskpaté eller en fruktgelé, hjärtform för romatiskt lagda kockar etc.
- Gelé- och puddingformar - skålformade kärl som ger vackert mönster åt anrättningen.
- Glassbombsform - större rund (kupolformad) fryskärl med lock, för att unvika iskristaller vid infrysning.
- Ringformar - formar som saknar skarvar och är avsedda för savariner, babakakor o.d.
- Pajformar se > Pajformar
- Brödformar se > Brödformar, plåtar
- Bakformar, tårtformar se > Kaformar, tårtformar
Läs mer
Recept med Matformar
Det finns 4 recept med Matformar
-
Runebergstårta, Runebergsmuffins, kalasmuffins
Tid: 45 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Fin fondgelé, köttgelé, aspic till aladåber
Tid: 1 tim (+ 7 tim) , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Matjestarte, sillaladåb till förrätt eller buffé
Tid: 30 min (+ 8 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Fredrik Eriksson *
-
Vegetarisk grönsaksaladåb
Tid: 45 min (+ 4 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan