Köttkorv, fläskkorv, julkorv

Fotograf/bild: Carlssons Charkuterier

Köttkorv, fläskkorv, julkorv

Köttkorv är en cirka 5 centimeter tjock korv, tillverkad av griskött och nötkött. Fläsk­korv är med bara fläskkött. Julkorv är en variant av fläskkorv kryddad med "julsmak", som används som tillbehör och till "Dopp i grytan" (se dito recept). Köttkorven var förr namnskyddad och skulle enligt svensk lag bland annat innehålla minst 40 % kött. Reglerna upphörde 2002 när Sverige inträdde i EU. Se recept, klicka på recept till höger om bilden ovan.

  • Korvtyp: Maträttskorv rå eller råkokt (ty. Brühwurst). Finmalt kött stoppad i plastskinn. Läs mer > Tillverkningsmetoder korv.
  • Smak: Mild smak, ibland med ton av kryddpeppar. Barnvänlig.
  • Alternativ vara: Kött- och fläskkorv är utbytbara mot varandras. Falukorv, eller annan mild korv.
  • Försäljning: Rå sällsynt förekommande, som färskkorv vanligt förekommande.
  • Jämförpris relativt annan huvudvara: Mycket lågt, 50-75 kr/kg. Gäller även tillagat. Läs mer > Om prisjämförelser.
  • Förvaring: 0-4°C. Rå kort hållbarhet. Förkokt upp till en vecka. Se förpackning.

Innehåll: Malt kött av gris och/eller nöt. Fett och bindväv av gris, potatismjöl och vatten. Smaksatt med lök, och kryddor (kryddextrakt) som kryddpeppar senapskorn och salt. Vanliga tillsatser är antioxidationsmedel E300 och konserveringsmedel E250. Se förpackning.

  • Köttandel *): Medel, verklig andel 40-50% (angivet på paketet 45-60%. Se fotnot).
  • Vattenhalt **): Medel. Rå cirka 70%. Färskkorv  60-65%.
  • Fetthalt relativ **): Medel. Råkorv cirka 13%, färskkorv 18-23%.
  • Proteinhalt relativ **): Lågt 5-10%.
  • Kolhydrater **): Lågt 5-10%.
  • Salthalt: Normal 2%. Nitritsaltad E250.
  • Energimängd relativ **): Medel. Rå cirka 175 Kcal/100g, färskkorv 200-300 Kcal/100g.
 *) Köttandel: På korvpaketet anges köttandelen, vilket sällan anger verklig andel i den färdiga produkten. Värdena är för höga på grund av märkliga EU-regler. Därför anger Kunskapskokboken eget beräknat "verklig andel". Läs mer > Korvmatematik, köttandel. **) Relativ = i förhållande till andra korvar. Läs mer > Om korv, korvtillverkning.



SÅ ANVÄNDS KÖTTKORV, FLÄSKKORV


Kött- och fläskkorv är klassisk husmanskost och äts vanligtvis kokt med olika tillbehör som potatismos eller rotmos. Senap är standardkrydda till korven. Kokas bäst i sitt plastskinn som tas bort innan servering. Många misstar sig och upplever inte korven lika fräsch och attraktiv som till exempel falukorv på grund av den bleka färgen. Den är dock väl värd att pröva för de som inte gjort detta. Smaken är barnvänlig men har ändå mer karaktär än vanlig falukorv. Den är billig och snabblagad.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-05

Läs mer

Om prisjämförelser

Korvkvalité

Om korv, korvtillverkning

Tillverkningsmetoder korv

Film: Fläskkorv med kålrotskräm på brynt smör

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj

Recept med Köttkorv, fläskkorv, julkorv

Det finns 4 recept med Köttkorv, fläskkorv, julkorv