 
  
              
  
              Savoiardikex
                 lady fingers, sponge fingers
                lady fingers, sponge fingers
              
                 boudoirs, biscuits à la cuillère
                boudoirs, biscuits à la cuillère
              
                 savoriardi
                savoriardi
              
                 Löffelbiskuits
                Löffelbiskuits
              
                 bizcochos de soletilla
                bizcochos de soletilla
              
                Grupper inom
                Om kex och rån:
              
              
        
      
    
    
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
          
              
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
            Savoiardikex är långsmala plattrunda kex från Italien. Det är torra, äggbaserade, lätt sötade vetekex, som påminner om spettekaka eftersom de innehåller ägg (se recept > Savoiardikex). När kexen blöts får de samma konsistens som sockerkaka. Savoiardikex kan köpas i välsorterade dagligvarubutiker. Hittar man inte sådana kan man använda andra neutrala kex, helst osötade.
Historia: Kexen var kända vid furstendömet Savoyen på 1400-talet, särskilt uppskattade av barnen. Sägs ha skapats inför ett besök från den Franske kungen, varefter savoiardi blev officiella kex i furstendömet.
SÅ TILLAGAS SAVOIAERDIKEX
Se recept > Savoiardekex.
- Ingredienser: Ägg (3 st), socker (1 dl), mjöl (1,5 dl, vetemjöl/potatismjöl) och florsocker till garnering. Smaksättning med vanilj/vanillin är vanligt.
- Smet: Äggulor och vitor vispas var för sig med socker. Vita och mjöl vänds ner i äggulesmeten. Smeten spritsas ut i fingerlånga strängar på plåt med bakplåtspapper. Florsocker ströas över.
- Grädda tills gyllene i ugn 175°C i cirka 10 minuter (150°C/15min - 230°C/8min). Temperatur och grader varierar i olika recept.
SÅ ANVÄNDS SAVOIARDIKEX
Kexen är goda att äta som snacks, eller som tilltugg till efterrätter som glass. Klassisk ingrediens i desserten tiramisu (se dito recept).
© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-01
Recept med Savoiardikex
Det finns 3 recept med Savoiardikex
- 
                
                    Savoiardikex, Lady fingersSvarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Tiramisu med bär i koppTid: 1 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan 
- 
                
                    Ju(v)lig tiramisuTid: 1 tim 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Rent-a-Chef 
 Skriv ut vara
                  Skriv ut vara
                