lady fingers, sponge fingers
boudoirs, biscuits à la cuillère
savoriardi
Löffelbiskuits
bizcochos de soletilla
Savoiardikex är långsmala plattrunda kex från Italien. Det är torra, äggbaserade, lätt sötade vetekex, som påminner om spettekaka eftersom de innehåller ägg (se recept > Savoiardikex). När kexen blöts får de samma konsistens som sockerkaka. Savoiardikex kan köpas i välsorterade dagligvarubutiker. Hittar man inte sådana kan man använda andra neutrala kex, helst osötade.
Historia: Kexen var kända vid furstendömet Savoyen på 1400-talet, särskilt uppskattade av barnen. Sägs ha skapats inför ett besök från den Franske kungen, varefter savoiardi blev officiella kex i furstendömet.
SÅ TILLAGAS SAVOIAERDIKEX
Se recept > Savoiardekex.
SÅ ANVÄNDS SAVOIARDIKEX
Kexen är goda att äta som snacks, eller som tilltugg till efterrätter som glass. Klassisk ingrediens i desserten tiramisu (se dito recept).
© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-01