black pudding, blood pudding
Blutpudding
Grupper inom
Maträttskorv:
Blodplättar är gammal beteckning för "plätt bakad af smet som till väsentlig del består af blod" med andra ord blodpudding. Sägs "blodplättar" numera avses trombocyter, en typ av celler i blodet.
- Korvtyp: Blodkorv/-pudding kokt och stoppad i plastskinn/plastförpackning. Läs mer > Tillverkningsmetoder korv.
- Smak: Den vanliga butiksvarianten har mild, lätt sötaktig smak (barnvänlig). Köpt blodkorv hos charkspecialist (rekommenderas) är väsentligt smakrikare, kryddigare (= vuxensmak). Blodkorv har mäktig, fyllig konsistens.
- Alternativ vara: Blodkorv.
- Försälning: Allmänt förekommande, men vanligen endast ett fåtal produktalternativ. Glutenfri och utan tillsatt socker förekommer. Hos specialist kan man hitta annorlunda smakrika puddingar med vuxensmak, i Stockholm till exempel hos Taylor och Jones på Kungsholmen. Väl värt att prova.
- Jämförpris relativt annan huvudvara: Mycket lågt 20-50 kr/kg, bland den billigaste mat man kan äta. En smakrik blodpudding/-korv hos specialist är dyrare cirka 150 kr/kg, fortfarande lågt pris och väl värt det högre priset. Läs mer > Om prisjämförelser.
- Förvaring: 0-4°C, cirka en vecka. Se förpackning.
Innehåll: I svensk blodpudding ingår grisblod (cirka 50%), fett från gris, rågmjöl, potatismjöl eller potatisgrits/-flingor, stärkelsemjöl, ströbröd, betfiber, socker, torkad glukossirap, russin, lök och kryddor som kanel, kryddnejlika, ingefära, salt och peppar. Tillsatser vanligen konserveringsmedel E250, stabiliseringsmedel E415. En skånsk gammaldags blodkorv skall innehålla svinblod, rågmjöl, ryggspäck, ister, äppelmos, russin, socker, salt och andra kryddor.
- Andel blod: Cirka 50%.
- Vattenhalt *): Medel, 55-60%.
- Fetthalt *): Låg, 5-10%.
- Proteinhalt *): Låg, 5-10%.
- Kolhydrater *): Mycket högt, 20-25%.
- Salt *): Medel, ~2%. Nitritsaltad E250.
- Energi *): Låg, 180-200 Kcal/100g.
*) I förhållande till andra korvar. Läs mer > Om korv, korvtillverkning.
Hälsa: Blod är mycket järnrik och därmed också blodpudding. Bra för människor med järnbrist, särskilt kvinnor i fertil ålder. Dessutom kalorisnål mat.
Tillagning blodpudding: Klassisk svensk blodpudding tillreds av silat svinblod som vispas upp med grovt rågmjöl och svagdricka/lättöl (el, mjölk, el. buljong). Under stark vispning tillsätts finhackad och förvälld lök, smält fläskflott, sirap, salt, mald nejlika, vitpeppar, kryddpeppar och finstött mejram. Till sist rör man ner späcktärningar och gärna också tärnat syrligt äpple. Smeten hälls i form och gräddas i ugn i ungefär en timme. Den serveras rykande varm med skirat smör och lingon. Källa: Tore Wretman Svensk Husmanskost 1967.
SÅ ANVÄNDS BLODPUDDING
Svensken överlag väljer att i stor utsträckning undvika inälvsmat, men blodpudding utgör ett undantag. Äts mest i mellersta och norra Sverige. I Sydsverige är blodkorv klassisk. Tore Wretman (se dito) 1967: "Få rätter ger mig en så stark association av husmanskost som blodpudding. Den första dagen en ångande varm svart pudding, ett par dagar senare resten uppstekt i skivor. Den nu uppväxande generationen får tyvärr inte uppleva annat än den uppstekta fabrikspuddingen". Den "fabrikspudding" som finns i handeln är färdigkokt och behöver bara värmas, vanligtvis pannstekt på medelvärme några minuter tills genomvarm. Som tillbehör stekt fläsk och lingon. Blodpudding skivad och kokt i mjölk ger något som liknar Tores nykokta pudding. Se recept, klicka på recept till höger om bilden ovan.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-06
Läs mer
Film: Blodpudding - hemgjord med mejram, öl och sidfläsk
Recept med Blodpudding
Det finns 2 recept med Blodpudding
-
Stekt blodpudding med fläsk och lingon
Tid: 15 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Blodpudding kokt i mjölk
Tid: 15 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan