Palmhjärta

Fotograf/bild: Specialty Produce

Palmhjärta

(palmhjärta, palmmärg, palmost, palmkål)

Latin: Palmae

Engelsk översättning hearts of palm, palmito, palm cabbage

Fransk översättning coeurs de palmier

Italiensk översättning cuori di palma

Tysk översättning Palmenherzen, Palmkohl, Palmito

Spansk översättning corazones de palma

Palmer har lokalt stort användningsområde. Stammen som byggmaterial och till utvinning av vax, bladen till taktäckning. Outvecklade bladhöljen (palmkål) kan kokas och ätas som grönsak. Märgen kan ätas, ur saven utvinns palmsocker och palmvin. Nötens (kokosnötens) fruktkött kan ätas och pressas till olja och fett. 

Palmhjärta är det vita innanmätet (märgen) från vissa palmblads stjälkar, huvudsakligen från Brasilien, Paraguay och Argentina. För att komma åt innanmätet måste palmbladen tas av och därmed dör palmen. För att erhålla ett kilo palmhjärta går det åt två palmer. Palmerna växer i tropiska sumpmarker och avverkning skadar naturen.

  • Smak: Palmhjärta har en mild men tydlig nötsmak. Konsistensen är mjäll, mjuk. 
  • Alternativ: Bambuskott (se dito).
  • Försäljning: Förekommer konserverad i asiatiska butiker. Det finns en variant som kallas palmost.
  • Förvaring: Öppnad burk förvaras i kylskåp. Hållbar en vecka i sitt spad.


SÅ ANVÄNDS PALHJÄRTA

Palmhjärta används främst som grönsak i sallader och då vanligtvis med en rosa majonnässås till.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-03

Läs mer

Bambuskott

Bild palmhjärta