Om makroner, macarons

Fotograf/bild: Film: Preppy Kitchen, macaron

Om makroner, macarons

(makroner)

Engelsk översättning macarons

Fransk översättning macaroons, macaroons parisienne, gerbe

Italiensk översättning macarons

Tysk översättning Makronen

Spansk översättning macarons

Makroner (fr. macaroons parisienne) är små färgglada, ganska fasta och samtidigt porösa och krispiga marängliknande spritsade småkakor. Två kakor sätts ihop med en krämig fyllning emellan. Omtalas i Sverige oftast med engelsk stavning "macarons" och inte med sitt svenska namn. Se film, klicka på "Preppy Kitchen" ovan. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

  • Vikt i butik: Cirka 13 gram per styck.
  • Smak: Som regel mycket söta med smakvariation beroende på fyllning. 
  • Alternativ vara: Maränger.
  • Försäljning/säsong: Säljs färdiga som bakverk i konditorier.  
  • Förvaras svalt eller kallt. Kan frysas.

Historia: Macarons är historiskt en torr och hård mandelkaka, med anor från italienska kloster på 700-talet. Katarina av Medicis kock införde bakverket i Frankrike på 1500-talet när Katarina gifte sig med den franske kungen. Namnet härlett från italienskans "maccherore" och dess venetianska motsvarighet "macarone" (= fin pasta). De första i Frankrike sägs ha bakats 791 av munkar i Cormery söder om Tours. Det finns ett flertal klassiska varianter mandelkakorna i franska städer. Den mest känt är Macarons de Nancy. Under Franska revolutionen gömde sig två karmelitiska nunnor hos en av stadens invånare. De specialiserande sig på marcroons enligt den helgonförklare Teresa av`Ávilas anvisning att "mandlar var bra för flickor som inte äter kött". Nunnorna blev kända som "macronsystrarna". Dubbelvarianten med fyllning emellan tillkom i början av 1800-talet. Dessa macarons l´ancienne är alltså "vanliga" mandelkakor (läs mer > Om mandelkakor). Dagens pastellfärgade krispiga skönhet skapades i början av 1900-talet av Pierre Desfontaines på bageri Ladurée i Paris och benämndes "macaroons parisienne". Kallas ibland för "gerbet" efter en konditor med samma namn som hävdat att han uppfann kakan.SÅ BAKAS MAKRONER

Makroner är en variant av italiensk maräng tillrett av vispad äggvita och strösocker, som sedan blandas med florsocker och mandelmjöl samt en aning salt. Mjölet och florsockret måste vara siktat och mixat med vass knivskärare för att bli till ett superfint pulver. Smeten färgas på olika sätt, spritsas i små högar och gräddas i ugn 150°C. Två gräddade avsvalnade kakor sätt samman med fyllning emellan som vanligen är fransk smörkräm. Kan också fyllas med sylt, chokladkräm (ganasch) och annat. Se recept > Macarons. Ibland bakas whoopies liknande som små bakverk liknande makroner (läs mer > Om whoppie pie).

© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-02

Läs mer

Om mandelkakor

Om whoopie pie

Om maränger

Så tillagas maränger

Recept med Om makroner, macarons

Det finns 2 recept med Om makroner, macarons