Grillkorv är, på samma sätt som varmkorv, ett allmänt begrepp för smala eller halvtjocka korvar, som är lämpliga att grilla eller steka. De är oftast smakrikare än "varmkorv" och med skinn som inte spricker så lätt i hettan. Det kan vara en lågpriskorv med 1/3-dels köttandel eller lägre, liksom köttrika med 2/3-delar köttmängd eller högre. Som utmärkt grillkorv kan också bratvurst användas.

  • Korvtyp: Maträttskorv rårökt eller rökaromkokt korv (ty. Rohwurst). Fin- eller medelgrovt mald köttmassa, stoppad i naturskinn (fjälster), ätbart konstskinn eller skinnfri (läs mer > Tillverkningsmetoder korv).
  • Smak: Mild-smakrik. Kryddigare än "varmkorv".
  • Alternativ vara: Bratwurst.
  • Försäljning: Allmänt förekommande i butik, särskilt sommartid då större butiker kan ha ett 30-tal varianter.
  • Jämförpris relativt annan huvudvaraMycket lågt-Lågt. Stor spridning 30-150 kr/kg, med tydligt samband med köttandel (se nedan). Pris över 100 kr/kg = verklig kötthalt 65-85% (på paket 80-99%). Pris 50-100 kr/kg = verklig kötthalt 45-65% (på paket 50-80%). Pris 30-50 kr/kg  = verklig kötthalt 30-45% (på paket 35-50%). Läs mer > Om prisjämförelser.
  • Förvaring: 0-4°C. Cirka 1 vecka. Se förpackning.

Innehåll: Griskött med eller utan inblandning av nötkött. Späck (grisfett), potatismjöl, potatisfibrer, druvvsocker, lök/vitlök och kryddor. Vanliga tillsatser antioxidations­medel E300, stabiliserings­medel E450, konserveringsmedel E250, jästextrakt, blodprotein och rökarom.

  • Köttandel *): Lågt till Mycket högt. Verklig andel 29-85% (angivet på paketet 34-99%. Se fotnot).
  • Vattenhalt **): Medel, 54-64%.
  • Relativ fetthalt **): Lågt-Medel, 9-24%. Vanligen 20-23%.
  • Relativ proteinhalt **): Lågt-Medel, 6-17%, vanligen 10-14%.
  • Kolhydrater **): Obetydlig till hög, 0-15%. Vanligen 4-8%. Lågpriskorv har högst andel,10-15%.
  • Salthalt: Normalsaltad ~2%. Nitritsaltad E 250.
  • Relativ energimängd **): Medel 220-300 Kcal/100g.

*) Köttandel: På korvpaketet anges köttandelen, vilket sällan anger verklig andel i den färdiga produkten. Värdena är för höga på grund av märkliga EU-regler. Därför anger Kunskapskokboken eget beräknat "verklig andel". Läs mer > Korvmatematik, köttandel. **) Relativ = i förhållande till andra korvar. Läs mer > Om korv, korvtillverkning.

Kommentarer:

  • Korvkvalité: Korv med hög kötthalt brukar anses ha högre kvalité och vara mer eftertraktad. Kötthalten i grillkorv varierar från låg till mycket hög. Framför allt korv med mindre än 40% kötthalt (på paketet < 50%) kan betraktas ha låg kvalitet. Inte bara för låg köttandel, utan också för att övriga ingredienser brukar vara av lägre kvalitet, till exempel tillsätts blod och inälvor för att höja proteinhalten och billig potatisrens i stället för fint potatismjöl. Smaken är intetsägande. Svenska "hot dogs" är vanligen sådan lågkvalitetskorv. Läs mer > Korvkvalité.
  • Hot dog: Det amerikanska uttrycket "hot dog" (= varm hund), i Sverige förknippat med billig grillkorv, skapades i USA vid sekelskiftet 1900. Immigrerande tyskar medförde såväl korven som hundrasen tax till det nya landet. Till att börja med såldes pajdegsinbakade korvar benämna "hot dachshund sausages" (varma taxkorvar), för att korvarna hade taxliknande form.
  • Fransk hot dog är kokt eller stekt korv nedstoppad i ett vitt franskbröd som omsluter korven. Vanligtvis en kokt korv kryddad med en majonnäsdressing med vitlökssmak och fransk senap, som sprutas ner i korvhålet innan korven stoppas ner. "Franskt korvbröd" (läs mer > Hamburgerbröd, korvbröd) och "French hot dog"-dressing förekommer i handeln.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-05

Läs mer

Maträttskorv

Varmkorv

Bratvurst

Korvkvalité

Korvmatematik, köttandel

Om korv, korvtillverkning

Om korvbröd, hamburgerbröd

Tillverkningsmetoder korv

Film: Dahlmans grillskola - grillkorv

Film: Specialrökt grillkorv med Fredagskocken

Film: Matgeek korvguide

Recept med Grillkorv

Det finns 3 recept med Grillkorv