Kassavarot & Tapiokamjöl

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Tapiokamjöl

(tapiokagryn, tapiokaflingor)

Engelsk översättning tapioca flour

Fransk översättning farine de tapioca

Italiensk översättning farina di tapioca

Tysk översättning Tapiokamehl

Spansk översättning harina de tapioca

Tapiokamjöl utvinns ur kassavaväxtens rot som mals till ett fint vitt pulver. Läs mer > Kassavarot. Rot och mjöl är mycket stärkelserikt och pressas till stärkelsemjöl liknande majsstärkelse (läs mer > Övriga stärkelsemjöl).

  • Vikt/omvandling: 1 dl = 50 gram. 100 gram = 2 dl.
  • Smak: Neutral.
  • Alternativ vara: Majsmjöl, rismjöl.
  • Försäljning: Svårhittat i svenska butiker. Kan finnas i hälsokostbutiker eller asiatiska butiker.
  • Förvaring: Torrt och mörkt. Lång hållbarhet.

Hälsa/näring: Tapiokamjöl är mycket stärkelserik och glutenfritt. Innehåller betydande mängder kalcium, fosfor och C-vitamin, men är i övrigt tämligen näringsfattig. Läs mer > Kassavarot.


SÅ ANVÄNDS TAPIOKAMJÖL

Tapiokamjöl och andra kassavaprodukter används i ringa omfattning i västvärlden. Används ibland som glutenfritt mjöl, till pudding, i soppa, till efterrätt och snacks. I Storbritannien säljs ett populärt snacks kallat "Skips", som tillverkas av tapiokamjöl med skaldjurssmak. Desto mer används tapiokamjöl i tropiska utvecklingsområden. Mjölet (som är glutenfritt) används flitigt till flatbröd och pannkakor t.ex. beströdd med kokosflingor. Tapiokabröd med smör är vanlig frukosträtt i Brasilien. Kan också fyllas på olika sätt motsvarande crêpes och ätas varm som lättare måltid eller som efterrätt fylld med frukt och sötsaker. Brasilianaren kan också äta en slags ostbollar till frukost gjord av tapiokamjöl och ost. Mjölet är stärkelserikt och därför bra till att reda såser och soppor med. I afrikanska Congo används tapioka till ett slags bröd genom att koka mjölet till en tjock seg klump kallat "bukari" på Swahili. Man gör också en slags pasta av mjölet kallat "chikwangue" på franska. På Filippinerna tillagas en populär kaka "Kamoteng Kahoy". Slutligen används kassavan till lättare drinkar och alkoholhaltiga drycker. "Gari" är ett afrikanskt tapiokamjöl som blandas med vatten, lite socker och/eller kondenserad mjölk och andra smaksättare. Kan också blandas med kokosvatten. Av mjölet gör man tapioca pearls (gryn) som används till gröt modell mannagrynsgröt (se bild via länk nedan). Läs mer > Kassavarot.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2013-03

Läs mer

Kassava

Övriga stärkelsemjöl

Majsmjöl

Rismjöl

Bild: Skips

Bild: Tapioca Pudding

Bild: Tapioca bread

Bild: Tapioca pearls