lard
saindoux
strutto, sugna
Schmalz
manteca
Ister (fr. saindoux) är ett mjukt fett som finns hos djur som inte idisslar, till exempel hos tamsvin och människor. Det är fett som ansamlas runt tarmar, njurar och revben (bukfett). Hos en normalstor gris cirka 3 kilo, som utgör 85-90% rent isterflott. Det är djurets energireserv kallat depåfett. Ister från vintersvin är fastare och hållbarare än från sommarsvin vilket beror på graden av fettsyran olein. Stelnat ister är som regel vitt, men kan vara lätt gult om svinen äter mycket ekollon. När fettet härsknar blir det också gultonat. Förr var "isterbuk" och "isterhaka" vanliga uttryck för människors fetma.
- Vikt: 1 dl = 85 gram. 100 gram = 1,2 dl.
- Fetthalt: Grisens späck betår till cirka 85% av fett. Renat ister = 100% fett.
- Smält-/fryspunkt 41°C. Läs mer > Frys-/smältpunkt, kokpunkt.
- Försäljning: Sparsamt förekommande i svenska butiker. Vanligast i skånska butiker och allmänt förekommans i t.ex. danska och tyska butiker.
- Förvaras kallt vid högst +10°C. Hållbar 2 månader eller mer.
Går att frysa men börjar härskna efter några månader.
Isterdragning = bortdragning av löst ister (fett) som finns i buken på grisar.
Isterband = är en lättrökt, grovkornig portionskorv som innehåller korngryn. Läs mer > Isterband.
Hälsa: Flott från djur är rikt på mättat fett (nästan 50%), vilket anses ohälsosamt. Läs mer > Mättat fett.
SÅ ANVÄNDS ISTER
Ister är ett utmärkt stekflott med liknande egenskaper som smör. En nackdel är att det sprätter ganska mycket och smutsar ner spisen. Man kan i övrigt använda fettet som man använder smör, till exempel på smörgås. I bland annat Tyskland är det populärt att blanda in finhackad rå eller lättfräst lök i "smöret", som skall vara lättsaltat. Läs mer > Flott.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2013-01
Läs mer
Recept med Ister
Det finns 5 recept med Ister
-
Galettes bretonnes complètes, klassisk bovetepannkaka från Bretagne
Tid: 30 min (+ 2 tim 30 min) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Leverpaté med cumberlandsås
Tid: 2 tim (+ 4 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Sfogliatella riccia (pl. sfogliatelle), italienskt pastabröd med fyllning
Tid: 1 tim 30 min (+ 3 tim) , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce brune/Suce ragoût, brun grundsås
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Julia Child
-
English Muffins (engelska muffins), pannstekt fralla
Tid: 45 min (+ 3 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan