Grupper inom
Svenska hårdostar (}):
Sveriges första Cheddar har anor från 1926 och tillverkas än idag mycket hantverksmässigt och med ett unikt recept på Arla Foods mejeri i Kvibille i södra Halland. Ostarna kläs i en duk för hand. Duken ger osten dess karaktäristiska utseende. Osten finns långlagrad, 12-14 månader. Under lagringen mognar cheddarn och smakämnena utvecklas, så den blir ännu fylligare och mera aromatisk.
Ursprung: Cheddar, England. Förekomst i Sverige från 1928, men denna skiljer sig väsentligt från originalet.
Osttyp: Tillverkas av pastöriserad mjölk. Helost 4,5/2,7 kg. Förekommer även smaksatt med whisky, calvados och Hallands Fläder(-brännvin).
Ytskikt: Bommullsväv.
Snittyta: Tät struktur. Små håligheter kan förekomma.
Konsistens: Smidig.
Smak: Svagt syrlig, med ökad lagring mer aromatisk och fyllig. Resp. med whisky-, calvados- och flädersmak.
Lagring: 6-8 mån, extra lagrad 10-12 mån.
Fetthalt: Helfet ost, fetthalt cirka 32%.
Förvaring: Högst + 10 grader.
Kommentar: Kvibille Mejeri är den enda tillverkaren av svensk cheddar. Myten säger att ostmästaren under experimenttiden fick offra skjortärmarna och osten kallas lokalt ibland för "skjortost".
Recept med Cheddar svensk
Det finns 2 recept med Cheddar svensk
-
Potatisstomp, stomppotatis, stompad potatis
Tid: 30 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Arla
-
Kyckling- och bönquesadillas
Tid: 45 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan