Cheddar svensk

Cheddar svensk

(Svensk hårdost)

Sveriges första Cheddar har anor från 1926 och tillverkas än idag mycket hantverksmässigt och med ett unikt recept på Arla Foods mejeri i Kvibille i södra Halland. Ostarna kläs i en duk för hand. Duken ger osten dess karaktäristiska utseende. Osten finns långlagrad, 12-14 månader. Under lagringen mognar cheddarn och smakämnena utvecklas, så den blir ännu fylligare och mera aromatisk.

Ursprung: Cheddar, England. Förekomst i Sverige från 1928, men denna skiljer sig väsentligt från originalet.

Osttyp:  Tillverkas av pastöriserad mjölk. Helost 4,5/2,7 kg. Förekommer även smaksatt med whisky, calvados och Hallands Fläder(-brännvin).

Ytskikt: Bommullsväv.

Snittyta: Tät struktur. Små håligheter kan förekomma.

Konsistens: Smidig.

Smak: Svagt syrlig, med ökad lagring mer aromatisk och fyllig. Resp. med whisky-, calvados- och flädersmak.

Lagring: 6-8 mån, extra lagrad 10-12 mån.

Fetthalt: Helfet ost, fetthalt cirka 32%.

Förvaring: Högst + 10 grader.

Kommentar: Kvibille Mejeri är den enda tillverkaren av svensk cheddar. Myten säger att ostmästaren under experimenttiden fick offra skjortärmarna och osten kallas lokalt ibland för "skjortost".