wheat starch
fécule de blé
amido di frumento
Weisestärke
fécula de trigo
Matlagningsvete är specialbehandlat vanligt vetemjöl, extra lämpligt för att reda såser m.m. Mjölpartiklarna är större och jämnare än i vanligt mjöl och löser sig därför snabbare i vätska och kan lättare fördelas jämnt. Mjölet kan hällas direkt i kalla eller varma vätskor eftersom det inte bildar klumpar. Idealmjöl = Kungsörnens varumärke.
Hälsa/näring: Matlagningsvete har nästan samma näringsinnehåll som vanigt vete. Protein 10%, fett 2% och kolhydrater 74% varav 3% kostfibrer.
Omvandling: 1 msk/15 ml = 9 gram. 10 gram = 17 ml.
SÅ ANVÄNDS MATLAGNINGSVETE
Matlagningsvete används till redning av såser, till panering, pajer t.ex. smulpaj, pannkakor mm. Samma mängd som för vanligt mjöl. Redningsmängd se > Om stärkelsemjöl, redningsmängd.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2013-03
Läs mer
Om stärkelsemjöl, redningsmängd
Recept med Matlagningsvete
Det finns 2 recept med Matlagningsvete
-
Tunn, enkel frityrsmet med idealmjöl
Tid: 5 min (+ 1 tim) , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Johan Swanljung
-
Banankyckling
Svarighet: Medel, Receptgivare: