(Idealmjöl ®)
wheat starch
fécule de blé
amido di frumento
Weisestärke
fécula de trigo
Matlagningsvete är specialbehandlat vanligt vetemjöl, extra lämpligt för att reda såser m.m. Mjölpartiklarna är större och jämnare än i vanligt mjöl och löser sig därför snabbare i vätska och kan lättare fördelas jämnt. Mjölet kan hällas direkt i kalla eller varma vätskor eftersom det inte bildar klumpar. Idealmjöl = Kungsörnens varumärke.
Hälsa/näring: Matlagningsvete har nästan samma näringsinnehåll som vanigt vete. Protein 10%, fett 2% och kolhydrater 74% varav 3% kostfibrer.
Omvandling: 1 msk/15 ml = 9 gram. 10 gram = 17 ml.
SÅ ANVÄNDS MATLAGNINGSVETE
Matlagningsvete används till redning av såser, till panering, pajer t.ex. smulpaj, pannkakor mm. Samma mängd som för vanligt mjöl. Redningsmängd se > Om stärkelsemjöl, redningsmängd.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2013-03