Pajdegstyngder

Fotograf/bild: Mitt i Köket

Pajdegstyngder

(pajvikter, baktyngder, pajtyngder, pajbönor keramiska)

Pajdegstyngder (pajvikter) är små bönliknade metall- eller keramiska kulor, som man lägger på pajdeg när den förgräddas. Pajdeg har en benägenhet att bli bubbligt bucklig och att krympa när den gräddas, vilket motverkas av tyngderna. I brist på sådana tyngder kan riskorn eller torkade bönor användas.


SÅ ANVÄNDS PAJDETSTYNGDER

Klä en pajform med deg. Pricka många hål med gaffel i degen. Täck med aluminiumfolie eller skrynklad bakplåtspapper. Fyll på med ett tjockt lager tyngder, helst ända upp. Se till att tynger fyller ut runt kanterna. Förgrädda pajdegen cirka 10 minuter i ugn på 200-225°C. Ta bort tyngder/folie/papper och grädda i ytterligare 5 minuter.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2017-03.

Läs mer

Så tillagas matpajer

Så tillagas finpajer

Recept med Pajdegstyngder

Det finns 4 recept med Pajdegstyngder