Fotograf/bild: Caroline Ahlqvist, Kunskapskokboken ¤
Tysk styckning gris
(Kopf und Schulter: Schweinsbackerl, Backe, Scheineschulter, Schweinnacken, Hals, Schweinekamm, Schopfbraten, Winderrist, Schweinebug, Schweinebrust, Dicke Rippe, Brustspitse, Vorder Eisbein, Haxe, Schweinshaxe, Bötel, Knöchla, Gnagi, Schweinefuss, Spizbein, Kotelett und Bauch: Schweine Kotelettstrang, Rücken, Langes Karree, Kurzes Karree, Schweinekotelett, Stielkotelett, Lendenkotelett, Schweinefilet, Schweinebauch, Bauchlappen, Schweinelappen, Bauchrippen, Rückenspeck, Fetter Späck, Grüner Speck, Bauchfleisch, Hinterkeule: Schhinken, Hinter Eisbein)
Schwein einzelteile
Grupper inom
Styckning gris:
Tysk styckning kan variera med olika stycknamn, till exempel har Bayern egen variant jämfört med Nordtyskland. Dessutom har Schweiz och Österrike sina egna varianter (se > Österrikisk styckning gris). Läs mer om varje styckdel, se högerkolumnen.
Kopf und Schulter:
- Kopf = grishuvud. Schweinsbacke (-rl), Backe = Griskind.
- SCHWEINESCHULTER = skuldra.
- Schweinnacken (Hals, Winderrist) = fläskkarré.
- Schweinebug = bog, bogbladsstek.
- SCHWEINEBRUST = bringa.
- Dicke Rippe = tjocka revbenen.
- Brustspitse = bringspets (picknicbog).
- Vorder Eisbein (Haxe, Schweinshaxe, Bötel, Knöchla, Gnagi) = framlägg. Eisbein= kokt. Haxe = stekt.
- Schweinefuss (Spizbein) = grisfot.
Kotelett und Bauch:
- SCHWEINE KOTELETTSTRANG (Rücken) = kotlettrad.
- Schweinekotelett (kotelett) = fläskkotlett. Stielkotelett = från främre kotlettrad, Lendenkotelett från bakre kotlettrad.
- Schweinefilet = fläskfilé.
- SCHWEINEBAUCH = fläsksida. Bauchlappen (Schweinelappen) = bakre delen.
- Bauchrippen (Schälrippen, Leiterchen, Rippenspeer, Ripperl, Ripple) = tunna revben. Bauchrippen zugeschnitten = rakskuren sidfläsk.
- Rückenspeck (Fetter Späck, Grüner Speck) = ryggspäck (späckplatta).
- Bauchfleisch = sidfläsk.
Hinterkeule:
- SCHWEINE HINTERKEULE = fläskkyl, dvs hela skinkan med lägg.
- Schinken = skinka. Styckdelar: Hüfte, Hüftsteak, ("slutstycket" av kotlettraden, höften)= rostbiff. Kugel = fransyska. Oberschale = ytterlår. Unterschale = innanlår.
- Hinter Eisbein = baklägg.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-09