Vitamin B12
(B12-vitamin, kobalamin, cyanokobalamin, hydroxokobalamin)
vitamin B12, cobalamin
vitamine B12, cobalamine
vitamina B12, cobalamina
Vitamin B12, Cobalamin
vitamina B12, cobalamina
Grupper inom
Vitaminer:
Vitamin B12 (kobalamin) förekommer som cyanokobalamin och hydroxokobalamin och bildas av mikroorganismer i mag–tarmkanalen. Grundämnet kobolt (Co) ingår i vitamin B12 och kallas därför även för kobalamin. Vitaminet behövs för cellernas ämnesomsättning och för bildningen av blodkroppar, samt för nervsystemets funktion. Vitamin B12 är vattenlöslig. Vitaminet anges för alla livsmedel i näringdataregistret.
Förekomst: Vitamin B12 förekommer i animaliska produkter, i synnerhet i lever och njure. Vegetabiliska drycker som havre-. soja- och risdryck brukar berikas med B12.
Förekomst vitamin B12 µg/100 gram (µg = mikrogram = miljondels gram):
- Mycket högt 50-150 > nöt-, kalv-, lammlever, lammnjure.
- Högt 10- > grislever, njure, fiskrom, ostron.
- Medel 2- > fet fisk, krabba, viltkött, äggula.
- Lågt 0,5- > mager fisk, nöt-/lammkött, ost.
- Obetydligt 0- > mejeri, bröd, grönt, frukt, bär.
Behov mikrogram/dag: Rekommenderat dagligt behov för spädbarn 6-11 månader 0,5, 12-23 månader 0,6, barn 2-5 år 0,8, barn 6-9 år 1,3, barn 10-13 år 2, vuxna 2, gravida 10, ammande 2,6.
Hälsa: Brist kan uppstå på grund av slemhinnesjukdom, masksjukdom (fiskbandmask), eller efter kirurgiska ingrepp i magsäcken. Allvarlig brist kan ge perniciös anemi (blodbrist) och neurologiska symtom. Brist på grund av kostintag är sällsynt och förekommer endast hos personer som håller strikt vegankost. För veganer är det mycket viktigt med tillskott på vitamin B12. Äldre kan få brist, men inte för att de har för lågt intag utan för att förmågan att ta upp vitaminet minskar med åldern.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-06