Latin:
rye flakes
flocons de seigle
fiocchi di segale
Roggenflocken
escamas de la centeno
Rågflingor är klippta eller hela korn av råg, som ångpreparerats och pressats till flingor. De liknar havregryn, men skiljer sig från veteflingor (som liknar corn flakes).
- Vikt/omvandling: 1 dl = 40 gram. 100 gram = 1,85 dl.
- Smak: Lite karaktär av fullkornsbröd, lätt "mjöliga" i smaken snarlikt havregryn.
- Alternativ vara: Havregryn.
- Försäljning: Säljs i papperförpackning.
- Förvaras torrt, ej över normal rumstemperatur. Mycket lång hållbarhet.
Hälsa/näring: Rågflingor har högt näringsvärde och är rikt på fibrer (cirka 13%), vitaminer och mineraler.
Miljö: Det finns flingor av biodynamiskt odlad råg.
SÅ ANVÄNDS RÅGFLINGOR
Flingorna används i matbröd, blandas i müsli och kokas till gröt.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2013-02
Läs mer
Recept med Rågflingor
Det finns 3 recept med Rågflingor
-
Rågkusar
Svarighet: Medel, Receptgivare:
-
Lyxmüsli med nötter och frön
Svarighet: Lätt, Receptgivare:
-
Fiberrika rågflingebullar
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kungsörnen