rye bran
son de seigle
crusca di segale
Roggenkleie
salvado de centeno
Rågkli är rågkärnans olika skalskikt, ej att förväxla med agn. Läs mer > Sädeskornets anatomi.
- Vikt/omvandling rågkli: 1 dl = 65 gram. 100 gram = 1,55 dl.
- Smak: Nötaktig.
- Alternativ vara: Vetekli, havrekli.
- Försäljning: Sällsynt förekommande i butik.
- Förvaring: Torrt i rumstemperatur. Mycket lång hållbarhet.
Hälsa/näring: Kli består till stor del av cellulosa och andra vattenupptagande kolhydrater (kostfibrer) som kroppen inte kan tillgodogöra sig, men som hjälper till att hålla igång tarmverksamheten och påverkar näringsupptaget.
SÅ ANVÄNDS RÅGKLI
Rågkli används i gröt, på fil och i brödbak, men också för att panera, ströa en brödform eller för att blanda i köttfärs.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2013-02