Tysk styckning gris

Foto: Caroline Ahlqvist ¤

Tysk styckning gris

(Kopf und Schulter: Schweinsbackerl, Backe, Scheineschulter, Schweinnacken, Hals, Schweinekamm, Schopfbraten, Winderrist, Schweinebug, Schweinebrust, Dicke Rippe, Brustspitse, Vorder Eisbein, Haxe, Schweinshaxe, Bötel, Knöchla, Gnagi, Schweinefuss, Spizbein, Kotelett und Bauch: Schweine Kotelettstrang, Rücken, Langes Karree, Kurzes Karree, Schweinekotelett, Stielkotelett, Lendenkotelett, Schweinefilet, Schweinebauch, Bauchlappen, Schweinelappen, Bauchrippen, Rückenspeck, Fetter Späck, Grüner Speck, Bauchfleisch, Hinterkeule: Schhinken, Hinter Eisbein)

Tysk översättning Schwein einzelteile

Tysk styckning kan variera med olika stycknamn, till exempel har Bayern egen variant jämfört med Nordtyskland. Dessutom har Schweiz och Österrike sina egna varianter (se > Österrikisk styckning gris). Läs mer om varje styckdel, se högerkolumnen.

Kopf und Schulter:

  • Kopf = grishuvud. Schweinsbacke (-rl), Backe = Griskind.
  • SCHWEINESCHULTER = skuldra.
  • Schweinnacken (Hals, Winderrist) = fläskkarré.
  • Schweinebug = bog, bogbladsstek.
  • SCHWEINEBRUST = bringa.
  • Dicke Rippe = tjocka revbenen.
  • Brustspitse = bringspets (picknicbog).
  • Vorder Eisbein (Haxe, Schweinshaxe, Bötel, Knöchla, Gnagi) = framlägg. Eisbein= kokt. Haxe = stekt.
  • Schweinefuss (Spizbein) = grisfot.

Kotelett und Bauch:

  • SCHWEINE KOTELETTSTRANG (Rücken) = kotlettrad.
  • Schweinekotelett (kotelett) = fläskkotlett. Stielkotelett = från främre kotlettrad, Lendenkotelett från bakre kotlettrad.
  • Schweinefilet = fläskfilé.
  • SCHWEINEBAUCH = fläsksida. Bauchlappen (Schweinelappen) = bakre delen.
  • Bauchrippen (Schälrippen, Leiterchen, Rippenspeer, Ripperl, Ripple) = tunna revben. Bauchrippen zugeschnitten = rakskuren sidfläsk.
  • Rückenspeck (Fetter Späck, Grüner Speck) = ryggspäck (späckplatta).
  • Bauchfleisch = sidfläsk.

Hinterkeule:

  • SCHWEINE HINTERKEULE = fläskkyl, dvs hela skinkan med lägg.
  • Schinken = skinka. Styckdelar: Hüfte, Hüftsteak, ("slutstycket" av kotlettraden, höften)= rostbiff. Kugel = fransyska. Oberschale = ytterlår. Unterschale = innanlår.  
  • Hinter Eisbein = baklägg.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-09