Havsöring

Fotograf/bild: Martin Sommar, FishEco *

Havsöring

(havsöring, havslaxöring)

Latin: Salmo trutta trutta

Engelsk översättning brown trout, sea trout

Fransk översättning truite d'Europe, truite de mer

Italiensk översättning salmo trota

Tysk översättning Meerforelle, Lachförch

Spansk översättning trucha marina

Havsöring är en storväxt öring till utseende och levnad liknar lax. Den är tjockare, inte lika slank som laxen, har bredare stjärt och nästan rak stjärtfena. Den är fläckigare än laxen och har fläckar på ryggfenan vilket laxen sällan har. Båda arterna föds och växer till i sötvatten, för att sedan vandra ut i saltvatten. Därefter återvänder den efter några år vanligtvis till ursprungs­platsen för att leka (para sig). I motsats till laxen går öringen även upp i små vattendrag och sprattlar sig framåt liggandes på sidan i grunda passager. Den kan bli över metern lång och väga upp till 50 kg, samt bli uppemot 20 år gammal. Svenskt sportfiskerekord är 15 kg.

Förekomst: Förekomst: Öring förekommer naturligt i hav, sjöar och rinnande vatten, från Island i väster till norska kusten och Nordeuropa inklusive Östersjön och Genevesjön, ner till Nordspanien och i Kaspiska Havet. Sparsamt förekommande i Medelhavet. Öring har inplanterats i flera länder. Den förekommer i många svenska älvar och åar och i havet. I havet lever den enstaka, håller sig närmare kusterna än laxen och företar inte lika långa vandringar.

  • Köttkvalité: Fast, fint, fett kött liknade lax.
  • Smak: Milt smakrik. Utsökt god.
  • Alternativ vara: Lax eller annan laxfisk.
  • Säsong: Hela året.
  • Försäljning/import: Sällsynt förekommande i butik, kan förekomma lokalt.
  • Jämförpris: -
  • Förvaring: Kallt.

Lokalnamn: Kär fisk har lokalt många namn, som börting, tajmen, havslaxöring, frätt och ockla. Olika namn betecknande livsstadier. Små: Laxörad, stubbörad lax, smolt, stubb. Uppvandrande, ej lekmogen: blankockla, blanköring. Blankstadiet: grålax. Utlekt: gråockla.

Hälsa: Öring är väsentligen mindre fet än lax. Nästan 80% av fettet består av nyttiga fettsyror. Fisken är också rik på A, D och B12 vitaminer. Anses som hälsosam mat. Dioxiner och PCB ansamlas i fisk som överförs till människor och vidare till foster (läs mer > Miljögifter). Fisk kan infekteras av parasiter (läs mer > Parasiter i fisk).

Fiske bedrivs i Sverige främst som sportfiske (spinn- och flugfiske), samt till husbehov med nät. Sportfisket utövas främst på våren i kustmynnande vattendragen och längs den svenska kusten inklusive Ölands och Gotlands kuster. Minimilängd skall vara 45 centimeter.

Miljö: Öring klassas som hänsynskrävande i Sverige. Förutom av överfiske hotas den av föroreningar, inte minst försurning, vattenkraftsutbyggnad och sjöreglering. Läs mer > Hotade fiskar och skaldjur.


VIKT, PORTIONSVIKT

Havsöring liknar lax, men vanligen något mindre. Vikt från 2 kilo och uppåt. Sällsynt förekommande i butik. Huvud och rens utgör cirka 50%, varav huvud drygt hälften. Rens ~23% för urtagen fisk utan huvud. Vid tillagning viktminskar fisken med 0-15% beroende på tillagningssätt. 

Portionsberäkning: En normalportion fisk bör väga 140 gram efter tillagning. Beräkna 150 gram per portion för rå filé utan skinn, 175 gram för rå fisk med skinn och minst 200 gram för rå hel urtagen fisk utan huvud, eller 300 gram med huvud.

SÅ ANVÄNDS OCH TILLAGAS ÖRING

Öring är en eftertraktad matfisk. Öring tillagas på samma sätt som lax (se > Så tilllagas lax). Recept specifikt för öring lyser med sin frånvaro.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-04

Läs mer

Öringar

Laxar

Parasiter i fisk

MILJÖGIFTER I MAT

Hotade fiskar och skaldjur (})

Så tillagas lax

Bohusfisk

Film: Havsöring på norrländskt vis