Latin: Columbidae, Columba, Columba palumbus
pigeons (grey), dove (white) 1. squab 2. peace dove = dove with olive branch
pigeons (grise), colombe (blanche) 1. pigeonneau 2.colombe de la paix = colombe avec branche d´olive
piccioni (grigio), colomba (bianco) 1. giovane piccione 2. colomba della pace = colomba con ramo d´ulivo
Tauben (grau), Taube (weiß) 1. Jungtaube 2. Friedenstaube = weiße Taube mit Olivenzweig
palomas 1. paloma joven 1. pichón 2. paloma de la paz = paloma blanca con rama de olivo
Duvor (Columbidae) är biologiskt en familj (den enda) i ordning duvfåglar, med över 300 arter. På jägarspråk kallat skogsfågel (läs mer > Om skogsfågel).De varierar i storlek från de minsta i släte Columbia (amerikanska markduvor) stora som en gråsparv, till de största i släkte Goura som lever på Nya Guinea som är stora som en orre eller tjäder med vikt 2-4 kilo. Columba är det största släktet inom familjen med över 30 arter och ett stort antal underarter. Till släktet hör de i Sverige häckande arterna ringduva, skogsduva och klippduva.
Förekomst: Förekommer runt om i världen. Flest arter lever i tropikerna, men de är också vanligt förekommande i tempererade områden.
Ringduva (Columba palumbus) är den största och mest spridda arten i Europa. Längd cirka 45 centimeter. Den är mest grå med karakteristiska vita fläckar på halsen som givit fågeln dess namn. Tillika den matigaste som därför brukar vara den hamna på mattallriken.
- Köttkvalité: Ungfågel (under 1 år) är mörast. Fågeln måste hängas för att bli mör (läs mer > Så möras viltfågel). Gammelfågel användas bäst till soppor, raguer och frikasséer.
- Relativ fetthalt: Höstskjuten eller slaktad vildfågel är relativt fet efter att ha ätit upp sig under sommaren (c:a 24%) och vanligtvis mer fettrik än kyckling (11%). Det mesta av fettet sitter i skinnet.
- Smak: Mörkt kött, mild viltsmak. Eftersom mycket av smaken sitter i skinnet bör det medfölja vid tillagning.
- Alternativ vara: Ripa, vaktel, morkulla eller annan vild fågel.
- Försäljning: Förekommer ibland hos viltspecialist och i gårdsbutiker, vanligtvis fryst.
- Jämförpris: Högt pris.
- Förvaring: Flådd och urtagen fågel förvaras kallt, Hållbar någon vecka.
VIKT, PORTIONSVIKT
Hel ringduva väger 400-600 gram, varav ätbart cirka 1/3-del. Urtagen 250-400 gram, varav ätbart cirka hälften.
Portionsvikt: Räkna med 1 duva per portion vilket ger en tillagad köttvikt runt 150 gram (2 bröst 125 gram).
SÅ ANVÄNDS, TILLAGAS DUVA
Nyskjuten eller slaktad duva skall skyddas för kyla under 10°C det första dygnet och sedan hängas i svalt utrymme några dagar upp till ett par veckor för att bli mört (läs mer Så möras vildfågel). Hel fågeln eller filéer brukar tillagas i gryta (bräseras) eller i ugn (läs mer > Så tillagas skogsfågel). Köttet kan med fördel späckas, kläs in med späckskivor (läs mer > Späck). Se filmer via länk nedan. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-02
Läs mer
Film: Markus Aujalay lagar duva
Recept med Duvor ¤
Det finns 3 recept med Duvor ¤
-
Ugnslagad duva med chianti bruschetta
Tid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Bräserad duva eller ripa
Tid: 1 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Pannstekt duvbröst på salladsbädd
Tid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan