(duvor 1. ungduva 2. fredsduva = vit duva med olivkvi)
Latin: Columbidae, Columba, Columba palumbus
pigeons (grey), dove (white) 1. squab 2. peace dove = dove with olive branch
pigeons (grise), colombe (blanche) 1. pigeonneau 2.colombe de la paix = colombe avec branche d´olive
piccioni (grigio), colomba (bianco) 1. giovane piccione 2. colomba della pace = colomba con ramo d´ulivo
Tauben (grau), Taube (weiß) 1. Jungtaube 2. Friedenstaube = weiße Taube mit Olivenzweig
palomas 1. paloma joven 1. pichón 2. paloma de la paz = paloma blanca con rama de olivo
Duvor (Columbidae) är biologiskt en familj (den enda) i ordning duvfåglar, med över 300 arter. På jägarspråk kallat skogsfågel (läs mer > Om skogsfågel).De varierar i storlek från de minsta i släte Columbia (amerikanska markduvor) stora som en gråsparv, till de största i släkte Goura som lever på Nya Guinea som är stora som en orre eller tjäder med vikt 2-4 kilo. Columba är det största släktet inom familjen med över 30 arter och ett stort antal underarter. Till släktet hör de i Sverige häckande arterna ringduva, skogsduva och klippduva.
Förekomst: Förekommer runt om i världen. Flest arter lever i tropikerna, men de är också vanligt förekommande i tempererade områden.
Ringduva (Columba palumbus) är den största och mest spridda arten i Europa. Längd cirka 45 centimeter. Den är mest grå med karakteristiska vita fläckar på halsen som givit fågeln dess namn. Tillika den matigaste som därför brukar vara den hamna på mattallriken.
Portionsvikt: Räkna med 1 duva per portion vilket ger en tillagad köttvikt runt 150 gram (2 bröst 125 gram).
SÅ ANVÄNDS, TILLAGAS DUVA
Nyskjuten eller slaktad duva skall skyddas för kyla under 10°C det första dygnet och sedan hängas i svalt utrymme några dagar upp till ett par veckor för att bli mört (läs mer Så möras vildfågel). Hel fågeln eller filéer brukar tillagas i gryta (bräseras) eller i ugn (läs mer > Så tillagas skogsfågel). Köttet kan med fördel späckas, kläs in med späckskivor (läs mer > Späck). Se filmer via länk nedan. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-02