Om kroppkakor, palt och kams

Fotograf/bild: Sten Norlén, Köping ¤

Om kroppkakor, palt och kams

(Kroppkakor, ölandskroppkakor, öländska kroppkakor, blekingekroppkakor, gotlandskroppkakor, smålandskroppkakor, småländska kroppkakor, vita kroppkako, Palt, potatispalt, pitepalt, mjölpalt, blodpalt, leverpalt, njurpalt, Kams, flatkams, feitkams, skedkams, klabbe, klubb, raspeball, paltkoma, Paltakademien)

Engelsk översättning kroppkakor = Swedish dumplings

Tysk översättning Klösse, Knödel mit füllung

Kroppkakor är klassisk husmanskost tillagat av potatis blandat med mjöl och fyllda med finhackat kött, fläsk, lök och annat. Det finns olika varianter med olika namn från olika landsändar i Sverige (se nedan). Till exempel "palt" (norrländsk bygdemål = större klimp, rundad bit) och "kams" (= klimp, mjölpalt). Färdiga kroppkakor kan köpas i handeln (läs mer > Färdiga kroppkakor, palt). Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

Historia: Det sägs att kroppkakan uppfanns på Öland. Kanske var de först i Sverige, men ursprunget kommer från Nordtyskland. Begreppet "kropp-" kan samman­hänga med ordet kropp, som är "en levande varelses eller ett före­måls fysiska gestalt", men bakgrunden är oklar. Utan fyllning var det förr fattigmansmat och med fyllning festmat för enkelt folk. Paltkoma är enligt norrländsk uppslagsbok "det fullständigt utslocknade tillstånd av total kroppslig utmattning som inträder kort efter inmundigandet av ett stort antal palt". Kropphuvud är en ålderdomlig fiskanrättning med härkomst från Öland (läs mer > Om kropphuvud).

  1. Ölandskroppkakor består mestadels av rå potatis plus en mindre del kokt, som blandas med vetemjöl. De fylls med tärnad fläsk och lök, som kryddas med kryddpeppar (se recept, läs mer > Så tillagas kroppkakor, palt o.d). Den råa potatisen ger grå ton åt bullarna. De äts nykokta, uppvärmda, eller halverade och stekta. Enligt entusiasterna närsomhelst, även kalla. De serveras traditionellt på det öländska julbordet och till Vårfrudagen (våffeldagen). Vid så fina högtider är det (var det) tänkbart att fläskfyllningen byttes ut till rökt gåsbröst.
  2. Smålandskroppkakor (vita kroppkakor) tillagas av kokt potatis blandat med vetemjöl, ägg och salt. Liksom för ölandskroppkakor fylls de småländska med tärnad fläsk och lök som kryddas med kryddpeppar (se recept). De äts nykokta, uppvärmda, eller halverade och stekta. De kroppkakor som finns i handeln numera är mestadels av denna typ.
  3. Palt (potatispalt) är Norrlands svar på sydsvenska kroppkakor. Till skillnad från dessa tillreds klassisk palt av råriven potatis blandat med kornmjöl och fyllning utan lök. Vetemjöl ingick inte från början då det var svåråtkomligt och dyrt i Norrland, men brukar ingå till viss del numera (se > Andras recept kroppkakor, palt o.d.). Flatpalt är platt palt utan fyllning och mjölpalt är bulle utan fyllning (= klimp). Tillsätts blod får man blodpalt. Leverpalt innehåller mald lever i smeten och i njurpalt ingår mald eller tärnad njure i fyllningen tillsammans med fläsktärningar.
  4. Pitepalt är den mest omtalade palten och sägs vara ortens "nationalrätt". Det finns dock många olika "rätta" pitepalt, som inte heller avviker påtagligt från annan palt. I Piteå finns Paltakademien (länk nedan) och i Öjebyn utanför Piteå finns en "paltzeria" som bland annat serverar Black & White, det vill säga en vanlig pitepalt och en blodpalt. Pitepalt är av ICA Buffé utsedd till Norrbottens landskapsrätt (läs mer > Landskapsrätter).
  5. Kams är södra Norrlands (Jämtland och Ångermanland) motsvarighet till norra Norrlands Palt. I sak liten skillnad om ens någon. Kornmjöl rörs ihop (kamsa = röra) med råriven potatis till en kladdig smet som formas till tennisbollsstora bullar vilka sedan kokas. Även rågmjöl i smeten förekom förr, medan inblandning av vetemjöl tillhör dagens kamsrecept. "Flatkams" var typisk fäbomat, en platt kams av kornmjöl som kokades i den vassla som blev kvar vid osttillverkning. I smeten kunde man blanda in annat som mjölk, blod och fett när man hade tillgång till detta. Fylld med fläsk eller annat kallas det feitkams (fetkams). Formas den med två skedar kallas den för skedkams. Kams äts med fast eller smält smör, messmörssås eller stekt fläsk. Dagen efter, om det finns något kvar, skärs kamsen upp och återuppvärms till exempel i mjölk eller så steks den skivad till exempel i sirap. I Dalarna kallades rätten för klabbe och i Norge för klubb eller raspeball.

Andra kroppkakor: Det finns många varianter och med varierande fyllning. I stället för fläsk kan fyllningen vara av tärnat sjöfågelkött, lax, stekt strömming eller ål. En "blinning" är en kroppkaka utan fläsk eller lök. I kroppkakor är kryddpeppar typisk, vilket ger karaktäristisk smak.

Släktingar: Paltbröd (blodbröd) är inte detsamma som palt eller blodpalt, utan ett bröd av rågmjöl med inblandning av blod (läs mer > Om paltbröd). Kroppkakor är närbesläktat med klimp som är degklumpar utan fyllning (läs mer > Klimp, degklump som mat). I Tyskland kallat Klösse eller Knödel och i Storbritannien för dumplings (t.ex. Norfolk och Cotwold dumplings). Dumplings är dock ett allmänt begrepp som också innefattar asiatiska små degknyten (wontons), piroger och fylld pasta (ravioli). I Frankrike och Spanien är kroppkakor och klimp ganska okända företeelser som mat.

 

Näringsvärden

Kcal/100g

Protein

Fett

Kolhydr.

Fibrer

Salt mm

Vatten

Totalt

 Kroppkaka

168

  5%

  7%

20%

2%

2%

64%

100%

 Potatispalt

141

  5%

  2%

24%

5%

1%

63%

100%

 Pitepalt

161

  4%

  5%

24%

3%

2%

63%

100%

 Leverpalt

225

10%

10%

23%

2%

2%

53%

100%

 Njurpalt

153

  8%

  2%

25%

2%

1%

62%

100%

 Blodpalt

170

  9%

  4%

22%

5%

3%

58%

100%

 Paltbröd hård

366

18%

  2%

66%

6%

2%

  7%

100%

 Paltbröd kokt

  64

  3%

  1%

11%

1%

1%

83%

100%

Källa: Livsmedelsverkets databas       SÅ ANVÄNDS KROPPKAKOR

Kroppkakor äts traditionellt nykokta i "gräddmjölk" (mjölk som inte separerats från sin grädde). Överblivna kroppkakor sparas, halveras och steks senare i smör. Köpta kroppkakor är förkokta och steks halverade. Klassiskt tillbehör är lingon och/eller smält smör. På Gotland serveras bullarna traditionellt med speciell béchamelsås.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-10

Läs mer

Så tillagas kroppkakor, palt och kams

Färdiga kroppkakor, palt

Andras recept kroppkakor, palt o.d.

Om paltbröd

Om kropphuvud

Svenska landskapsrätter

Om svenska kakor

Klimp, degklump som mat

Om vårrullar, asiatiska dumplings

Paltakademin

Recept: Kroppkakor, palt

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj