(Kroppkakor, ölandskroppkakor, öländska kroppkakor, blekingekroppkakor, gotlandskroppkakor, smålandskroppkakor, småländska kroppkakor, vita kroppkako, Palt, potatispalt, pitepalt, mjölpalt, blodpalt, leverpalt, njurpalt, Kams, flatkams, feitkams, skedkams, klabbe, klubb, raspeball, paltkoma, Paltakademien)
kroppkakor = Swedish dumplings
Klösse, Knödel mit füllung
Kroppkakor är klassisk husmanskost tillagat av potatis blandat med mjöl och fyllda med finhackat kött, fläsk, lök och annat. Det finns olika varianter med olika namn från olika landsändar i Sverige (se nedan). Till exempel "palt" (norrländsk bygdemål = större klimp, rundad bit) och "kams" (= klimp, mjölpalt). Färdiga kroppkakor kan köpas i handeln (läs mer > Färdiga kroppkakor, palt). Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
Historia: Det sägs att kroppkakan uppfanns på Öland. Kanske var de först i Sverige, men ursprunget kommer från Nordtyskland. Begreppet "kropp-" kan sammanhänga med ordet kropp, som är "en levande varelses eller ett föremåls fysiska gestalt", men bakgrunden är oklar. Utan fyllning var det förr fattigmansmat och med fyllning festmat för enkelt folk. Paltkoma är enligt norrländsk uppslagsbok "det fullständigt utslocknade tillstånd av total kroppslig utmattning som inträder kort efter inmundigandet av ett stort antal palt". Kropphuvud är en ålderdomlig fiskanrättning med härkomst från Öland (läs mer > Om kropphuvud).
Andra kroppkakor: Det finns många varianter och med varierande fyllning. I stället för fläsk kan fyllningen vara av tärnat sjöfågelkött, lax, stekt strömming eller ål. En "blinning" är en kroppkaka utan fläsk eller lök. I kroppkakor är kryddpeppar typisk, vilket ger karaktäristisk smak.
Släktingar: Paltbröd (blodbröd) är inte detsamma som palt eller blodpalt, utan ett bröd av rågmjöl med inblandning av blod (läs mer > Om paltbröd). Kroppkakor är närbesläktat med klimp som är degklumpar utan fyllning (läs mer > Klimp, degklump som mat). I Tyskland kallat Klösse eller Knödel och i Storbritannien för dumplings (t.ex. Norfolk och Cotwold dumplings). Dumplings är dock ett allmänt begrepp som också innefattar asiatiska små degknyten (wontons), piroger och fylld pasta (ravioli). I Frankrike och Spanien är kroppkakor och klimp ganska okända företeelser som mat.
Näringsvärden | Kcal/100g | Protein | Fett | Kolhydr. | Fibrer | Salt mm | Vatten | Totalt |
Kroppkaka | 168 | 5% | 7% | 20% | 2% | 2% | 64% | 100% |
Potatispalt | 141 | 5% | 2% | 24% | 5% | 1% | 63% | 100% |
Pitepalt | 161 | 4% | 5% | 24% | 3% | 2% | 63% | 100% |
Leverpalt | 225 | 10% | 10% | 23% | 2% | 2% | 53% | 100% |
Njurpalt | 153 | 8% | 2% | 25% | 2% | 1% | 62% | 100% |
Blodpalt | 170 | 9% | 4% | 22% | 5% | 3% | 58% | 100% |
Paltbröd hård | 366 | 18% | 2% | 66% | 6% | 2% | 7% | 100% |
Paltbröd kokt | 64 | 3% | 1% | 11% | 1% | 1% | 83% | 100% |
Källa: Livsmedelsverkets databas |
SÅ ANVÄNDS KROPPKAKOR
Kroppkakor äts traditionellt nykokta i "gräddmjölk" (mjölk som inte separerats från sin grädde). Överblivna kroppkakor sparas, halveras och steks senare i smör. Köpta kroppkakor är förkokta och steks halverade. Klassiskt tillbehör är lingon och/eller smält smör. På Gotland serveras bullarna traditionellt med speciell béchamelsås.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-10