Svenska landskapsrätter

Fotograf/bild: miriadna

Svenska landskapsrätter

Svenska Landskapsrätter är rätter framröstade på olika sätt. 1963 publicerade Oskar Jakobsson i samarbete med Svenska Turistföreningen en sammanställning. 1995 kom en kokbok med landsskapsrätter. Några år senare publicerade tidningen Buffé som resulterade i en bok "Svenska nya landsskapsrätter" år 2010. Det finns med andra ord inte någon officiell lista i ämnet.

Svenska landsskapsrätter enligt ICA Buffé:

  • Blekinge: Sjömansbiff (se recept > Sjömansbiff).
  • Bohuslän: Äggost (se recept > Äggost från Bohuslän).
  • Dalarna: Rårakor med fläsk ( se recept > Rårakor med fläsk och lingon).
  • Dalsland: Äppelkaka från Åmål.
  • Gotland: Saffranspannkaka ( se recept > Gotländsk saffranspannkaka).
  • Gästrikland: Sotare med färskpotatis ( se recept > Sotare).
  • Halland: Långkål med skinka ( se recept > Halländsk långkål).
  • Hälsingland: Hälsingeostkaka (läs mer > Om ostkaka).
  • Härjedalen: Röding med flötgröt (läs mer > Flötgröt).
  • Jämtland: Älgstek med murklor (se recept > Älgstek).
  • Lappland: Souvas Pirko (läs mer > Rökt renkött).
  • Medelpad: Tjälknöl (läs mer > Om tjälknul). Se också recept Tjälknöl.
  • Norrbotten: Pitepalt (läs mer > Om kroppkakor, palt & kams). Se också recept Pitepalt.
  • Närke: Skomakarlåda (läs mer > Om skomakarlåda).
  • Skåne: Äggkaka ( läs mer > Skånsk äggakaka).
  • Småland: Småländsk ostkaka (läs mer > Om ostkaka).
  • Södermanland: Sorundatårta (läs mer > Om sorundatårta).
  • Uppland: Ångbåtsbiff (se recept > Ångbåtsbiff).
  • Värmland: Nävgröt med fläsk och lingon (läs mer > Havremjöl, skrädmjöl)
  • Västerbotten: Västerbottenpaj ( se recept > Västerbottenpaj).
  • Västergötland: Grynkorv med stuvade bönor (läs mer > Grynkorv).
  • Västmanland: Mälargös med pepparrot.
  • Ångermanland: Surströmmingsklämma (se recept > Surströmmingsklämma).
  • Öland: Öländska kroppkakor (läs mer > Om kroppkakor, palt & kams).
  • Östergötland: Raggmunk med lingon (se recept > Raggmunk).

Svenska nya landsskapsrätter enligt ICA:

  • Blekinge: Senapsmarinerad sill med potatissallad.
  • Bohuslän: Halstrad makrill med nässelröra.
  • Dalarna: Dalafilé med äppeportvissås.
  • Dalsland: Morotssoppa med laxspett.
  • Gotland: Chilisaffranspannka med vårlig primörsallad.
  • Gästrikland: Skogsströmming med potatispuré.
  • Halland: Laxinlindad torskrygg med grönkålstimbal.
  • Hälsingland: Hälsinge hamboni (läs mer > Hälsinge hamboni).
  • Härjedalen: Mandelpotatisvåffla med siksallad.
  • Jämtland: Jämtländsk viltgulasch.
  • Lappland: Renskavgryta med kryddig hjortron.
  • Medelpad: Harbiffar med svampsås.
  • Norrbotten: Driva på frusen älv ( se > Driva på frusen älv).
  • Närke: Stormaktslåda (läs mer > Stormaktslåda).
  • Skåne: Långbakad grissida med morotspuré.
  • Småland: Honungsglaserad vildsvinsstek.
  • Södermanland: Helstekt strutsbiff med rotfrukter.
  • Uppland: Mälargös med bondbönor och upplandskubbskrisp.
  • Värmland: Skrädmjölsraggmunk med älgpytt.
  • Västerbotten: Paltmuffins med lyxiga tillbehör.
  • Västergötland: Älgfilé med kanel- och svartvinsbärsås samt rotfruktskaka.
  • Västmanland: Tjälknul på rådjur med potatisgratäng ā la Bredsjö.
  • Ångermanland: Laxlåda med surströmming.
  • Öland: Bakad pumpa med pistagevinegrätt, fårfiol och getost.
  • Östergötland: Laxdolmar med ärtvinegrett.

Knappast några välkända klassiker. Enligt ICA kom tusentals receptförslag in på rätter som skulle kunna passa, de provlagade och valde sedan ut de rätter som de ansåg passa bäst med sin syn på tradition, lokala råvaror och smak. Söker man fisk som landskapsrätter så hittar man det bäst på Telias lista:

Svenska landsskapsrätter enligt Telia:

  • Blekinge: Ålsoppa.
  • Bohuslän: Makrillsoppa.
  • Dalarna: Älgfärsbiffar med örtstuvad majrova och kantareller på stoptallrik.
  • Dalsland: Gäddfärsbiffar med örtgräddfilssås.
  • Gotland: Marinerad lammstek med säsongens grönsaker.
  • Gästrikland: Senapsgratinerad strömming, grynkaka, tunnbrödschips och lingonchutney.
  • Halland: Cheddarbakad halmstadslax med pepparkokta rotfrukter och dillsky.
  • Hälsingland: Älgfärsjärpar med pärgröt, fläsk, korngryn och rotsaker.
  • Härjedalen: Ugnsstekt, örtfylld fjällröding med flatgröt och ragu på toppmurklor, sparris och svartrot.
  • Jämtland: Boullabaisse på röding med syrade rotfrukter, serverat på getostfilbunke i tunnbrödskåsa.
  • Lappland: Ugnsstekt ripbröst med svart vinbärssås, selleripuré och små paltpotatisar.
  • Medelpad: Harsadel med potatis och karljohansvampuré, rårörda porstranbär och enbärssås.
  • Norrbotten: Kokt rimmad älgbringa med pepparrotsås och pressgurka.
  • Närke: Cajsa Wargs hjälmargös med trattkantareller, bacon och gräslökssås.
  • Skåne: Brännesnuda (läs mer > Snuda).
  • Småland: Ostgratinerad gösfilé med potatismos.
  • Södermanland: Stekt pomerans- och nejlikeinlagd strömming med kumminkryddat knäckebröd.
  • Uppland: Uppländs husmanskost.
  • Värmland: Inbakad älgfärsbiff med trattkantareller och potatiska.
  • Västerbotten: Älgwallenbergare med västerbottnisk potatiskak och syltade kantareller.
  • Västergötland: Fläskfilé med kantarell- och kolrabbisås.
  • Västmanland: Halstrad, lättgravad gösfilé på skogssvamp och gurktagliatelle med pepparrotscremfraiche och tomatvinägrett.
  • Ångermanland: Örtmarinerad skeppsmalen lax med makalös fruktsås.
  • Öland: Laxkroppkakor med dillgrädde.
  • Östergötland: Östgöts grönärtssoppa med nässelbröd.

Š Kunskapskokboken. Reviderat 2015-08

Läs mer

Om hälsinge hamboni

Om stormaktslåda

Älg, älgkött

Om tjälknöl

Om kroppkakor, palt och kams

Om ostkaka

Om snuda

Havremjöl, skrädmjöl

Västgötakorv

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj