Så tillagas kroppkakor, palt och kams

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Så tillagas kroppkakor, palt och kams

Kroppkakor, palt och kams är alla degklumpar av potatis och mjöl som kokas i vätska och som flyter upp till ytan efter ett tag. I grunden ganska lika varandra. Smålandskroppkakor tillagas av enbart kokt potatis, till skillnad mot ölandskroppkakor, palt och kams som har mer eller mindre inblandning av råriven potatis. Även fyllning är likartad med rimmat fläsk som bas. Det finns ändå många lokala varianter.

  1. Med kokt potatis: Kallas för vita kroppkakor till skillnad från andra tillagade av råriven potatis vilka brukar bli lätt gråa. Smålandskroppkakor tillagas av enbart kokt potatis som pressas och blandas med vetemjöl och ägg. Formas till halvstora bullar. Enkelt att tillreda och det blir en smidig deg, i konsistens jämförbar med en vanlig pajdeg, som är lätt att forma till halvstora bullar. Bullarna kokas i cirka 15 minuter. De flyter upp efter halva tiden. Total tidsåtgång mindre än en timme för fyra portioner. Se recept > Klassiska småländska vita kroppkakor. 
  2. Med rå potatis: Ölandskroppkakor, palt och kams innehåller mer eller mindre råriven potatis (50-85%) och resten av kokt, pressad potatis. Potatisen blandas med  vetemjöl, i norrlandsvarianterna palt och kams brukar kornmjöl ingå. Ägg brukar inte ingå. I vanliga fall ger detta en ganska kladdig deg som är svårare att forma och bullarna blir av nödvändighet större än om kokt potatis används. De behöver dessutom koka längre 30-60 minuter för att bli genomkokta. De flyter upp efter 5-10 minuter. Total tillagningstid cirka 1 1/2 timme för fyra portioner. Se recept > Klassiska öländska kroppkakor; > Palt och flatpalt; Pitepalt.
  3. Små bullar: Problemet med små bullar är dels att peta in fyllning i dem, dels att få dem snyggt runda. För ändamålet är det därför bäst att använda kokt potatis enligt punkt 1 ovan. De kan då lätt formas till fina pingpongbollsstora bullar. Små bullar går snabbare att tillaga (5-10 minuter) och brukar vara klara när de flyter upp. Små bullar brukar ofta hastigt stekas i smör före servering för att få lite färg och extra smak. Se recept > Små kroppkakor med kvibilleost; > Vita delikatesskakor från Öland...
  4. Fyllning: Förr var fyllning lyx förbehållen till fest eller helg, men är numera standard. Fyllningen kan naturligtvis vara nästan vad som helst efter egen smak, men klassiskt är att innehålla tärnat rimmat fläsk. Klassiskt är också att krydda fyllningen ordentligt med kryddpeppar vilket ger karaktäristisk smak. I småländska och öländska kroppkakor blandas fläsk med finhackad lök. I klassisk norrländsk palt/kams ingick inte lök och inte heller förstektes fläsket, vilket dock numera är det vanliga.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2013-10

Läs mer

Färdiga kroppkakor, palt

Om kroppkakor, palt och kams

Andras recept kroppkakor, palt o.d.

Recept: Kroppkakor, palt & klimp

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj