Stuvad potatis

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

>Tillagning rotfrukter

(Så används potatisrester, Så används rotfruktsrester)

Potatis och andra rotfrukter är viktiga basråvaror som tillagas på allehanda sätt. Serveras som huvudingrediens i maträtt, eller som tillbehör till annan mat.

Hälsa & miljö: Såväl av hälsoskäl som ur miljösynpunkt bör svensken öka intaget av rotsaker och minska köttkonsumtion och annat. Ur hälsosynpunkt är kokta rotfrukter bättre än stekta. Potatis, i synnerhet kokt, är en ofta misskrediterad vara av företrädare för GI och LCHF. Kokt potatis är en nyttig lågkaloriprodukt (ca 75 Kcal/100g), dessutom billig och miljövänlig. Tvärtemot vad som påstås är potatis liksom andra kokta rotsaker lämplig även som bantningsmat så länge den inte mosas i feta såser.


ROTSAKER SOM HUVUDRÄTT

  • Rutfruktssoppor är utmärkt föda som för- eller huvudrätt. Nyttig, billig, enkel och snabblagad mat. Se receptkategori > Soppor > Rotfruktssoppor.
  • Kroppkakor, palt och kams är  kokta bollar av mjöl och riven potatis. Läs mer > Så tillagas kroppkakor, palt & kams. Se recept > Kroppkakor, palt och klimp.
  • Potatisplättar, rårakor och raggmunk är potatispannkakor och klassisk husmanskost serverad som maträtt med fläsk och lingon. Läs mer > Så steks rotfrukter.
  • Gratänger förekommer mest som tillbehör till mat, men fungerar ibland som enskild rätt t.ex. Janssons frestelse. Läs mer > Så ugnslagas, gratineras rotsaker.
  • Enskilda rotsaker förekommer som ensamrätt t.ex. bakad fylld potatis och kokta rödbetor serverade med smör och salt. På våren är blandade kokta primörer en delikatess som enskild rätt serverad med smör och salt.


ROTSAKER SOM TILLBEHÖR

  • Rotfruktssallad: Rotsaker som morötter och rädisor är vanliga i råkostsallader. Även andra rotsaker passar att rårivas t.ex. rotselleri och serveras som tillbehör till maten (se recept > Råkostsallader). Kokt potatis används som "sallad" blandad med majonnäs, kryddor och annat (se recept > Potatissallad).
  • Kokta rotfrukter, i synnerhet potatis, är vanligt förekommande tillbehör till mat. Potatis och rotfrukter är också vanliga ingredienser i soppor och grytor. De kokta rotfrukterna serveras hela, pressade, mosade eller stuvade. Kan också knådas samman med ägg, mjöl och annat, som sedan kokas och serveras som tillbehör till mat. Läs mer > Så kokas rotfrukter.
  • Stekta rotfrukter: Rotfrukter kan råstekas eller förkokas och stekas. Serveras skivad, tärnad, som bullar och plättar. Läs mer > Så steks rotfrukter.
  • Rotfrukter i ugn: Rotfrukter kan ugnslagas hel, klyftad, eller som gratäng. Läs mer > Så ugnslagas, gratineras rotfrukter.
  • Grillade rotfrukter: Potatis och andra rotfrukter kan grillas råa eller förkokas och sedan grillas - hel, skivad, eller i folie. Läs mer > Så grillas rotfrukter.
  • Friterade rotfrukter: Friterad potatis som pommes frites och potatischips är klassiskt, men flera andra rotsaker lämpar sig att friteras. Även mos friteras (läs mer > Så friteras rotfrukter).
  • Inläggningar: Rotsaker t.ex. morötter används i inläggningar och till pickles av olika slag (se > Pickels).


SÅ ANVÄNDS POTATIS- OCH ROTFRUKTSRESTER

Potatis smakförsämras vid återuppvärmning. Potatisen får toner av citrus, gräs, fruktparfym och kartong. Potatisens milda smak gör bismakerna påtagliga. När kokt potatis kylts över natt retrograderar stärkelsen (Läs mer > Stärkelse), vilket gör potatisen stabilare. Sådan potatis är mindre lättsmält och har därför högre GI-värde. Den kan lätt tärnas och passar bäst att stekas. Fungerar också kall klyftad i sallad med majonnäs och andra smaker som effektivt döljer eventuella bismaker. Ett annat bra sätt att återanvända kokt potatis är att trycka sönder dem och ugnsteka med lite olivolja (se recept > Kraschade potatisar). Bakpotatis kan gröpas ur, blandas med smör, bacon, lök, ost eller annat och sedan gratineras i sitt skal. Gammalt potatismos kan inte användas som mos men fungerar bra att stekas som potatisbullar (se recept > Potatisbullar). Tidigare stekt potatis blir som regel väl hård att stekas på nytt.

Andra rotsaker är inte lika smakkänsliga, däremot blir de lätt svampiga vid uppvärmning på nytt. Kan fungera kalla i en sallad eller att lättstekas.

Läs mer om restmat > Dagens eftersmak.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-02.

Läs mer

Så tillagas kroppkakor, palt och kams

Om kroppkakor, palt och kams

Så ugnslagas, gratineras rotfrukter }

Potatisgratänger

Så kokas rotfrukter

Så pannsteks rotfrukter

Så grillas rotfrukter

Så friteras rotfrukter

Maillardreaktion

Dagens eftersmak

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj