Potatisgratänger
(Janssons frestelse, Janzons frestelse)
                
                potatoes au gratin
              
                
                gratin de pommes terres, Gratin Savoyard, gratin dauphinois
              
                
                gratin di patate
              
                
                Kartoffelgratin
              
                
                patatas gratinadas
              
                Grupper inom
                Så ugnslagas, gratineras rotfrukter }:
              
              
        
      
        
      
    
    
      
    
      
        
          
          
              
          
        
        
      
    
            Janssons frestelse är en svensk klassisk potatisgratäng av råskuren potatis varvat med skivad lök och rikligt med ansjovis. Grädde hälls över anrättningen som toppas med ströbröd. Gräddas cirka en timme i ugn. Serveras ofta till högtider som jul, påsk och midsommar på "sillbordet". Sägs vara namngiven efter operasångaren Pelle Janzon (1844-1889), vilket dock är omdiskuterat. Se recept.
Gratin Savoyard (fr.) består av skivad kokt potatis varvad med riven ost och smör, samt smaksatt med kryddor och vitlök. I formen tillsätts köttfond som sedan sätts in i ugnen på hög värme (225°C) i 40 minuter tills fonden kokat in. Serveras till kött.
Gratin dauphinois (fr.) är en klassisk potatisgratäng känd sedan slutet av 1700-talet. Rätten är namngiven efter f.d. provinsen Dauphiné i sydöstra Frankrike. En ugnsform gnids in med vitlök och smör. Formen fylls med tunt råskuren potatis blandat med crème fraiche (600 gram per kilo potatis). Tillagas en timme i ugn i 150°C. De sista 10 minuterna höjs temperaturen till 250°C för att få fint bränd yta. Serverades år 1788 till stekta sparvar.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2013-