Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Färdig cumberlandsås
(cumberlandsås = klassisk engelsk fruktsås, mycket söt. Cumberland = engelskt grevskap, Om cumberlandsås)
cumberland sauce = classic English fruit sauce, very sweet. Cumberland = English county
sauce cumberland = = sauce aux fruits anglaise classique, très sucrée. Cumberland = comté anglais
salsa cumberland = = classica salsa inglese di frutta, molto dolce. Cumberland = contea inglese
Cumberland Sosse = = klassische englische Fruchtsauce, sehr süß. Cumberland = englische Grafschaft
cumberland salsa = salsa de frutas inglesa clásica, muy dulce. Cumberland = condado inglés
Cumberlandsås är en klassisk engelsk kall söt fruktsås, som traditionellt serveras till kall fågel eller viltkött och i Sverige ofta till paté. Det finns olika versioner av såsen men vanliga ingredienser är röda vinbär eller lingon, vinbärsgelé, portvin eller bordeauxvin, apelsin, ingefära, senapspulver, peppar och vinäger. Se recept > Cumberland sauce.
Historia: Såsen omnämns tidigast 1817 och är namngiven efter hertigen av Cumberland. Ursprungligen från Tyskland där man smaksatte fruktsås med sur vindruvsjuice eller vinäger. Enligt The Gastronomic Regenerator (1846) är det en portvinssås smaksatt med sevillaapelsiner och senapspulver som serveras till vildsvinshuvud.
SÅ ANVÄNDS CUMBERLANDSÅS
Cumberlandsås serveras allmänt till kalla smakrika kötträtter. I Sverige vanligen till paté. Det är en söt sås, men klassas som "senapssås" för att senap ingår. Läs mer > Om senapssåser.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2017-11
Recept med Färdig cumberlandsås
Det finns 2 recept med Färdig cumberlandsås
-
Dansk leverpastej med cumberlandsås
Tid: 1 tim 55 min (+ 8 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Leverpaté med cumberlandsås
Tid: 2 tim (+ 4 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan