Latin: Laminaria digitala
Grupper inom
Havstång:
Kombu är en tångart inom gruppen brunalger. Det är en upp till 2 meter lång havsväxt, med stora mörkt gulbruna till gröna blad. Bladen som är långsmala sitter på en stjälk fästad i en rotklump. Den bästa kvalitéten är ganska tjock, med gråaktigt pulver på ytan, som innehåller en stor del av smaken. Tvätta alltså inte bort pulvret. Kombu kan man hitta torkad främst i asiatiska butiker.
ANVÄNDNING
Kombu används flitigt i asiatisk matlagning. Den äts färsk, inlagd eller kokt. Klassisk i japansk kombu-dashisoppa (se > Kombu dashi). Passar i riskoket (ta en mindre bit, smaken är ganska stark), till sushi, i fiskgrytor m.m. Ingår i dashi, en klassisk japansk buljong. Passar till flertalet rätter som kokas.
Läs mer
Recept med Kombu }
Det finns 3 recept med Kombu }
-
Sushi-su, sushivinäger
Tid: 5 min (+ 15 min) , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Murasaki - japansk sojasås
Tid: 7 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Tentsuyu, japansk dippsås till tempura
Tid: 45 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anna, Kockskolan