Om paraffinering

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Om paraffinering

(paraffin = vax från petroleum, paraffinera, smältning av paraffin)

Engelsk översättning paraffin = wax from petroleum

Fransk översättning paraffine = cire de pétrole

Italiensk översättning paraffina = cera di petrolio

Tysk översättning Paraffin = Wachs aus Erdöl

Spansk översättning parafina = cera de petróleo

Paraffinering (= behandla med paraffin) innebär att tillsluta tillagad mat i (glas-)burk med ett tunt lager smält paraffin, så att inte luft kommer åt, vilket förstör varan. Förr vanligt använt till kokt gelé, sylt och marmelad (se respektive). Burken täcktes sedan med bomullsduk som fästes med gummiband eller snöre. Ett än säkrare sätt att skydda varan är att hälla i glasburkar med lock och gummiring (läs mer > Om värme­konservering).

Paraffin (fr. paraffine, av latinets parum = föga och affinis = besläktad, dvs ämnet är svårt att förena med andra ämnen). Det är ett vax som framställs ur petroleum. Det används bland annat till stearinljus, kosmetika salvor, att vaxa skidor för att få bättre glid, eller för att göra papper, textilier och läder vattenavstötande.

Smältning av paraffin: Paraffin är lättantändligt vid upphettning och bör därför smältas i vattenbad. Lägg paraffinet i en glasburk eller skål och sätt ner den i en kastrull med kokande vatten. Låt smälta.


SÅ PARIFFINERAR MAN

Låt sylten eller marmeladen svalna något efter upphällning i burk. Häll på ett lager paraffin och se till att det fäster i kanterna och är heltäckande. Häll på ett nytt lager när det första lagret har stelnat. Lägg gärna i en garnögla vid andra fyllningen, så är det lättare att ta bort paraffinet senare.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-02

Läs mer

Om värmekonservering

Om gelé

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj